Retrospectiva FRAUDEI în 2021 și proiecții pentru 2022

În plan mondial, contextul socio-economic tulbure și lipsit de predictibilitate a oferit cadrul perfect pentru desfășurarea unor fraude impresionante atât din punct de vedere al valorii prejudiciului, cât și din cel al abordării.

Astfel, cele mai des întâlnite fraude în 2021 s-au numărat furtul de date personale, criptomonedele fără valoare sau care au fost folosite pentru fraudele de tip pump and dump, comunicarea în numele unor persoane sau organizații celebre și fraude financiare cu compensații sau bonusuri pentru COVID-19.

În ultima perioadă, furtul datelor personale nu este o noutate. Însă, cum tot mai multe aspecte ale vieții noastre se desfășoară acum online, din cauza pandemiei, fraudatorii au mai multe oportunități ca niciodată să-i înșele pe cei care lasă garda jos. Prin atacuri de tip phishing, aceștia îi păcălesc pe consumatori să creadă că au de-a face cu o companie de încredere și să își împărtășească de bunăvoie datele personale.

Este și cazul NHS, sistemul național de sănătate din UK, ale cărui nume și identitate vizuală au fost folosite într-o schemă prin care un mesaj text care pretindea că provine de la NHS informa destinatarul că a fost identificat ca fiind eligibil pentru a aplica pentru vaccin.

La finalul mesajului se afla un link, prin accesarea căruia utilizatorul era redirecționat către un site fals, care îl imita pe cel al NHS, unde completează toate datele sale personale, inclusiv pe cele bancare, pentru „verificare”.

Cu datele de identificare furate, fraudatorii pot prelua conturile bancare sau deschide unele noi și

Articol complet pe Financiarul.ro - Tehnologie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *