Google versus Oracle: Curtea Supremă declară corectă copierea codurilor Google

În Curtea Supremă SUA s-a încheiat o bătălie ce a durat zece ani pentru codul copiat în sistemul de operare Android Google.

Oracle, un alt titan tehnologic, a dat în judecată Google în 2010 pentru încălcarea drepturilor de autor asupra a ceea ce a spus că a fost copiat codul computerului.

Android este acum utilizat în aproximativ 70% din smartphone-urile globale și daunele ar fi putut ajunge la miliarde.

Dar Curtea Supremă a lăsat-o pe Google să înceapă, anulând decizia unei instanțe inferioare că a încălcat drepturile de autor.

Instanța a decis șase-două în favoarea Google.

În discuție a fost dacă utilizarea de către Google a API-ului Java Oracle – un „element de construcție” utilizat pe scară largă pentru programatori – a fost considerată „utilizare corectă” în conformitate cu legea drepturilor de autor din SUA.
Dacă ar fi fost, faptul că Google a fost acuzat că a copiat peste 11.000 de linii de cod nu ar conta.

Judecătorul Stephen Breyer, în opinia sa scrisă, a spus că „a permite aplicarea drepturilor de autor ale Oracle aici ar risca să dăuneze publicului”.

Atât de mulți programatori au folosit și au avut cunoștințe profunde despre elementele de bază ale Oracle, încât o astfel de mișcare ar transforma codul computerului într-o „încuietoare care limitează creativitatea viitoare a noilor programe”. „Oracle singur ar deține cheia”, a avertizat el.
Oracle a arătat clar că este în dezacord ferm cu hotărârea instanței, spunând că a sporit puterea Google în continuare și a afectat capacitatea

Articol complet aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *