Joe Biden va prelua președinția SUA pe fondul unei diviziuni politice profunde și a unei pandemii în creștere

Democratul Joe Biden va fi investit miercuri ca cel de-al 46-lea președinte al Statelor Unite, asumându-și conducerea unei țări asaltate de profunde diviziuni politice și afectată de o pandemie gravă de coronavirus.

Biden, în vârstă de 78 de ani, va deveni cel mai în vârstă președinte american din istorie printr-o ceremonie restrânsă la Washington, care a fost în mare parte modificată față de circumstanțele sale obișnuite, atât din cauza coronavirusului, cât și a preocupărilor de securitate după atacul din 6 ianuarie asupra Capitoliul SUA de către susținătorii președintelui Donald Trump.

Cu un număr mic de participanți prezenți, democratul va depune jurământul de funcție în fața judecătorului șef american John Roberts imediat după prânz (1700 GMT), punând mâna pe o Biblie care se află în familia Biden de mai bine de un secol.

Colega sa, Kamala Harris, fiica imigranților din Jamaica și India, va deveni prima persoană de culoare, prima femeie și prima asiatică americană care va îndeplini funcția de vicepreședinte după ce va fi învestită de judecătoarea Curții Supreme a SUA, Sonia Sotomayor.

Ceremonia se va desfășura în fața unui Capitol american puternic fortificat, unde o mulțime de susținători ai lui Trump au asaltat clădirea în urmă cu două săptămâni, înfuriată de falsele sale afirmații că alegerile din noiembrie au fost furate cu milioane de voturi frauduloase. Violența a determinat Camera Reprezentanților SUA controlată de democrați să-l acuze pe Trump săptămâna trecută pentru a doua oară, fără precedent.
Mii de soldați ai Gărzii Naționale au fost chemați în

Articol complet pe Financiarul.ro - Politica

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *