Guvernatorul Băncii Angliei a avertizat că prețurile la alimente vor atinge niveluri „apocaliptice”

Andrew Bailey a ripostat la criticile potrivit cărora Banca Anglie a acționat prea lent pentru a combate inflația, punând “situația proastă” pe seama unor serii de șocuri externe, printre care războiul din Ucraina și blocajul din China.

Astfel, “Nu putem prezice lucruri precum războaiele – acest lucru nu este la îndemâna nimănui”, a spus el.

Cauzele acestei situații

El a spus că nu crede că Banca Anglie ar fi putut face ceva diferit pentru a preveni creșterea prețurilor. De asemenea, Bailey a spus că războiul din Ucraina a împins în sus prețurile energiei, care sunt cel mai mare motor al inflației – în timp ce blocarea Shanghaiului a exacerbat creșterile costului bunurilor din cauza efectului său asupra lanțurilor de aprovizionare, transmite Sky News.

În opinia sa, Bailey a spus că Banca Angliei a subestimat, de asemenea, numărul de persoane care vor părăsi piața muncii după ce amenințarea pandemiei s-a îndepărtat, ceea ce duce la un deficit de forţă de muncă care afectează inflația.

Estimativ, indicele prețurilor de consum (IPC), care măsoară inflația, a atins 7% în martie și se așteaptă să treacă de 10% în cursul acestui an.

Prețurile alimentelor reprezintă o îngrijorare majoră

În viziunea sa, Bailey a declarat că prețurile în creștere la alimente reprezintă o preocupare majoră pentru banca centrală, în condițiile în care Ucraina se străduiește să scoată din țară rezervele de grâu și ulei alimentar.

Astfel, “Factorul de risc al inflației în legătură cu care voi părea mai degrabă apocaliptic este cel alimentar”, a spus el.

Articol complet pe Financiarul.ro - Lifestyle

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *