Miniştrii europeni de Finanţe sunt aproape de un plan de salvare fără ”corona-obligaţiuni”

Primele măsuri economice comune în faţa pandemiei de coronavirus  ar urma sa le ia miniştrii europeni de Finanţe, să-şi depăşească divergenţele de opinie şi să cadă de acord cu privire la primele măsuri economice comune chiar dacă aceste prime măsuri nu vor fi atât de ambiţioase pe cât sperau autorităţile de la Paris, Roma şi Madrid, transmite AFP.

Acest prim răspuns european ar urma să fie compus din trei piloni: acordarea de împrumuturi de la fondul de salvare al zonei euro (MES), un fond de garanţii pentru companii şi sprijinirea schemelor de şomaj parţial.

În schimb, ideea unui „fond de relansare” sau a unui „fond de solidaritate” capabil să emită obligaţiuni comune pentru toate statele membre, cum a propus Franţa, continuă să provoace diviziuni în interiorul Uniunii.

Ministrul francez de Finanţe, Bruno Le Maire, consideră totuşi indispensabilă această ultimă opţiune, care ar urma să fie menţionată marţi în concluziile miniştrilor europeni de Finanţe, care ar urma să îşi acorde un răgaz de două-trei luni pentru a pune la punct detaliile modului de funcţionare.

„Ar trebui să dispunem de un instrument mai puternic pentru a face faţă consecinţelor pe termen lung”, a insistat luni Bruno Le Maire.

Franţa, alături de Italia şi Spania, două ţări afectate în mod deosebit de pandemia de coronavirus, şi alte state din zona euro doresc înfiinţarea unui instrument care să permită celor 19 state care au adoptat moneda unică să contracteze împrumuturi comune, sub forma unor „corona-obligaţiuni”.

Doi comisari europeni, cel pentru piaţa internă, Thierry Breton,

Articol complet aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *