Toate cele şapte fonduri Pilon II sunt pe minus de la început de 2022

Pentru aproape 8 milioane de români pensionari, potrivit ultimelor date, fondurile de pensii Pilon II înregistrează o scădere medie de 6,4% în ultimul an.

În acest sens, pe lângă facturile mai mari la energie, motorina mai scumpă cu 45% şi războiul din Ucraina care scumpeşte alimentele, şocul inflaţionist din România, prin cea mai ridicată inflaţie din ultimii 18 ani,  se confruntă acum și cu o situație extrem de complicată: scăderea economiilor pentru pensie.

Românii care şi-au verificat în ultimele zile contul de pensie privată Pilon II au putut vedea scăderi pe linie ale valorii unitare a activului net de la început de 2022 încoace de la minus 8% pentru NN Pensii – la minus 5% pentru Metropolitan Life Pensii Private. Acest fapt s-a produs în pofida faptului că salariaţii români au cotizat lunar la aceste fonduri de pensii. Scăderile sunt prezente şi pentru ultimele 12 luni.

Lovitură puternică pentru pensii ale aproape 8 milioane de salariaţi

În contextul financiar, chiar dacă în portofoliile fondurilor Pilon II sunt şi companii care sunt avantajate de scumpirile din energie, precum Nuclearelectrica, Petrom, Romgaz, şocul inflaţionist loveşte puternic în economiile de pensii ale aproape 8 milioane de salariaţi dată fiind expunerea ridicată, de circa 60%, pe titluri de stat. Iar astfel de instru­mente se de­preciază într-un context cu scumpiri accelerate precum cel din prezent.

La capitolul acţiuni, în cea mai mare parte la Bursa de la Bucureşti, fondurile de pensii au circa 25% din care sub jumătate sunt în com­panii ale căror rezultate sunt pentru

Articol complet pe Financiarul - Bani - Finante

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *