Procesul lui Nicolas Sarkozy incepe luni. Fostul presedinte francez este judecat pentru coruptie, o premiera in istoria postbelica a Frantei

Un fost presedinte trimis in fata unui tribunal pentru fapte de coruptie, o premiera in istoria postbelica a Frantei: Nicolas Sarkozy va fi judecat incepand de luni la Paris in dosarul ”interceptarilor”, alaturi de avocatul sau Thierry Herzog si de fostul inalt magistrat Gilbert Azibert, relateaza AFP.

Denuntand un ”scandal care va ramane in istorie”, fostul sef de stat, in varsta de 65 de ani, promite ca va fi ”combativ” in fata instantei in acest proces fara precedent.

Inaintea lui, un alt fost presedinte francez, Jacques Chirac, a fost judecat – si condamnat in anul 2011 la doi ani de inchisoare cu suspendare – pentru angajari fictive la primaria Parisului facute pe vremea cand fusese edilul capitalei franceze. Insa acum este pentru prima data cand un fost presedinte al Frantei este judecat pentru coruptie.

Sarkozy risca zece ani de inchisoare

Retras din politica dupa ce a pierdut cursa interna a dreptei franceze pentru alegerile prezidentiale din 2017, Sarkozy risca zece ani de inchisoare si o amenda de un milion de euro pentru coruptie si trafic de influenta, la fel si ceilalti doi inculpati, judecati in plus si pentru incalcarea secretului profesional.

Dosarul ”interceptarilor” isi are originea intr-un alt dosar judiciar care-l ameninta pe Sarkozy, acela legat de suspiciunile privind finantarea campaniei sale prezidentiale din anul 2007 cu bani primiti de la fostul dictator libian Muammar Gaddafi.

In luna martie 2012, site-ul de investigatii Mediapart a publicat un document din care reiese ca, in anul 2007, Franta a vandut Libiei echipamente de control pe internet, contract ce ar fi fost folosit pentru finantarea respectivei campanii electorale printr-un comision de 50 de milioane de euro. Un an mai tarziu, cand Sarkozy nu se mai afla la Palatul Elysee, justitia franceza a decis sa inceapa investigarea acestui caz.

In cadrul investigatiilor privind ancheta libiana, procurorii au stabilit in septembrie 2013 sa intercepteze convorbirile lui Sarkozy, descoperind astfel la inceputul anului urmator ca el folosea o linie telefonica secreta, cu o cartela prepay achizitionata sub numele “Paul Bismuth”, pentru a comunica cu avocatul sau Thierry Herzog.

Dosarul “interceptarilor”

Conform rechizitoriului Parchetului National Financiar (PNF), in timpul mandatului sau prezidential Sarkozy a incercat, ajutat de avocatul Thierry Herzog, sa obtina unele informatii secrete de la un inalt magistrat, Gilbert Azibert, privind o investigatie care il viza in ‘afacerea Bettencourt’, in schimbul promisiunii unui post de prestigiu la Monaco pentru acesta din urma, post pe care in final Azibert nu l-a mai obtinut.

Dupa ce la sfarsitul lui 2013 a fost achitat dosarul ”Bettencourt” – in care el fusese suspectat ca Liliane Bettencourt, mostenitoarea imperiului de cosmetice L’Oreal, i-ar fi finantat ilegal campania din 2012 – Sarkozy a sesizat Curtea de Casatie pentru a obtine anularea confiscarii agendelor sale prezidentiale, el temandu-se ca informatiile continute de acestea ar putea fi folosite impotriva sa in alte anchete. In

Articol complet aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *