Opozantul Kremlinului, Aleksei Navalnii, risca sa fie incarcerat 3 ani 5 luni daca se intoarce in Rusia

Opozantul rus Aleksei Navalnii, o voce critica la adresa Kremlinului, figureaza pe o lista nationala a persoanelor date in urmarire pentru o presupusa incalcare a conditiilor unei pedepse de inchisoare cu suspendare si risca sa fie incarcerat trei ani si cinci luni dupa revenirea sa in Rusia in acest weekend, a declarat joi unul dintre avocatii sai, citat de Reuters.

Navalnii a anuntat miercuri ca intentioneaza sa se intoarca duminica in Rusia pentru prima oara dupa ce a fost otravit in august cu agent neurotoxic din familia Noviciok, in pofida riscului de a fi inchis la revenirea din Germania.

Kremlinul neaga orice implicare in otravirea sa, afirmand ca nu a vazut niciun fel de dovezi ca acesta ar fi fost otravit si a declarat ca poate sa se intoarca in Rusia oricand doreste.

Navalnii a ignorat miercuri lista crescanda a amenintarilor judiciare la adresa lui, calificand dosarele penale impotriva sa – dintre care cel putin doua sunt pe rol – drept fabricate pentru a-i zadarnici ambitiile politice.

Vadim Kobzev, unul dintre avocatii lui Navalnii, a declarat joi pentru Reuters ca opozantul rus a fost inscris pe lista persoanelor date in urmarire nationala pentru ca serviciul penitenciar rus il acuza ca nu s-a prezentat la biroul sau din Moscova la sfarsitul anului trecut in legatura cu o condamnare la detentie – cu suspendare – pentru delapidare.

De asemenea, Rossiiskaia Gazeta, organ de presa oficial al guvernului rus, scrie joi ca Navalnii este dat in cautare nationala si ca poate fi arestat imediat ce va calca pe pamant rusesc, potrivit EFE.

Navalnii a fost dat in urmarire nationala la 29 decembrie de catre Serviciul penitenciar rus (FSIN) pentru ca s-ar fi sustras in mod repetat de la obligatia de a se prezenta in fata autoritatii in virtutea conditiei sale de condamnat la o pedeapsa cu inchisoarea, care ii fusese suspendata, conform ziarului.

“Mandatul federal de perchezitie si arestare prevede ca persoana respectiva sa fie retinuta imediat dupa ce se stabileste locul unde se afla”, releva Rossiiskaia Gazeta.

Navalnii a declarat ca dosarul este fabricat in intregime si ca se afla in Germania in momentul in care fusese convocat, fiind tratat ambulator pentru otravirea sa, asa ca nu a putut sa se prezinte la biroul respectiv. Serviciul penitenciar rusesc sustine insa ca el se externase din spitalul de la Berlin in septembrie si de aceea trebuia sa fi revenit la Moscova pentru a se prezenta in fata organelor statului.

Opozantul, care il acuza pe presedintele Vladimir Putin de a fi ordonat otravirea sa in august, a fost condamnat in 2014 intr-un caz de frauda si escrocherie la 3,5 ani de inchisoare, cu suspendare, cu o perioada de proba care a expirat la 30 decembrie, noteaza EFE.

Din cauza acestor dosare penale, Navalnii a fost descalificat si nu l-a putut infrunta pe Vladimir Putin

Articol complet aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *