OFICIAL. Autoizolare si test PCR pentru cetatenii din 24 de judete al Romaniei, la sosirea in Belgia

Autoritatile belgiene au instituit autoizolarea si obligativitatea testului PCR la sosirea in Belgia pentru cetatenii din 24 de judete al Romaniei, masura fiind in vigoare din 1 august, conform MAE.

“Autoritatile belgiene au revizuit conditiile de acces pentru persoanele care se deplaseaza in acest stat din Romania. Conform noilor masuri, incepand cu data de 1 august a.c., autoritatile belgiene au inclus in zona rosie urmatoarele regiuni din Romania: Centru (Alba, Brasov, Covasna, Harghita, Mures, Sibiu); Sud-Est (Braila, Buzau, Constanta, Galati, Tulcea, Vrancea); Sud-Muntenia (Arges, Calarasi, Dambovita, Giurgiu, Ialomita, Prahova, Teleorman); Sud-Vest Oltenia (Dolj, Gorj, Mehedinti, Olt, Valcea). Astfel, toate persoanele care sosesc in Regatul Belgiei din regiunile incluse in zona rosie trebuie sa intre in autoizolare si sa efectueze un test molecular (tip PCR) pentru depistarea infectiei cu COVID-19. Testul este efectuat de autoritatile belgiene, la sosirea in aceasta tara”, anunta MAE.

Conform informatiilor comunicate de autoritatile belgiene, masura autoizolarii si testarea sunt in competenta autoritatilor regionale.

Informatii detaliate sunt disponibile la urmatoarele link-uri: Flandra: https://www.zorg-en-gezondheid.be/contactpersonen-en-reizigers; Bruxelles:
https://coronavirus.brussels/index.php/en/; Valonia: https://www.aviq.be/coronavirus.html; Comunitatea germanofona: https://www.aviq.be/coronavirus.html.

Celelalte judete ale Romaniei raman incluse in zona portocalie. In context, MAE reaminteste ca persoanelor care intra in Belgia din state/regiuni incluse in zona portocalie autoritatile belgiene le recomanda monitorizarea starii de sanatate, iar in cazul aparitiei unor simptome specifice infectiei cu COVID-19 sa se adreseze medicului in vederea efectuarii testarii si autoizolarii la domiciliu.

MAE precizeaza ca Ambasada Romaniei la Bruxelles continua dialogul cu autoritatile belgiene pentru clarificarea aspectelor referitoare la implementarea noilor masuri.

Ministerul Afacerilor Externe reitereaza ca, incepand cu data de 1 august a.c., toate persoanele care intra in Regatul Belgiei sunt obligate sa completeze anterior intrarii pe teritoriul belgian formularul Passenger Locator Form, care poate fi accesat online la: https://travel.info-coronavirus.be/fr/public-health-passenger-locator-form, fiind exceptate persoanele care calatoresc pe alte rute decat aeriana sau navala si care raman pe teritoriul Belgiei pentru maximum 48 de ore (inclusiv in scopul tranzitului), precum si persoanele a caror calatorie in afara Regatului Belgiei nu depaseste 48 de ore.

Ministerul Afacerilor Externe reaminteste ca cetatenii romani pot solicita asistenta consulara la numerele de telefon ale Ambasadei Romaniei la Bruxelles 0032 (0) 2 347 5338, 0032 (0) 2 345 0040 si 0032 (0) 2 344 1658, apelurile fiind redirectionate catre Centrul de Contact si Suport al Cetatenilor Romani din Strainatate (CCSCRS) si preluate de catre operatorii Call Center, in regim de permanenta. De asemenea, cetatenii romani care se confrunta cu o situatie dificila, speciala, cu un caracter de urgenta, au la dispozitie si telefonul de urgenta al misiunii diplomatice 0032 (0) 2 344 0854.

De asemenea, Ministerul Afacerilor Externe recomanda consultarea paginilor de internet: https://www.mae.ro/node/51902, http://bruxelles.mae.ro/, https://www.mae.ro/ si https://diplomatie.belgium.be/en.

Articol complet aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *