Site icon FIN

O posibilă recesiune globală şi agravarea crizei din Europa a împing în sus dolarul american

Temerile privind o recesiune globală și o agravare a problemelor din Europa au dus la o apreciere a dolarului, tendință care, potrivit analiștilor de pe Wall Street, va continua.

În contextul aprecierii, îngrijorările cu privire la o eventuală recesiune globală şi agravarea crizei din Europa a împing în sus dolarul american şi puţini analişti de pe Wall Street se aşteaptă la o schimbare de traiectorie în perioada imediat următoare, informează The Wall Street Journal.

Sabie cu două tăișuri

După cel mai puternic prim semestru înregistrat de moneda americană în ultimul deceniu, investitorii care au vrut să se protejeze de scăderile de pe pieţele bursiere au mizat pe rezistenţa economiei americane şi astfel au alimentat o ascensiune rapidă a dolarului. Indicele WSJ Dollar Index, care măsoară dolarul în raport cu un coş format din 16 monede, a atins săptămâna trecută cel mai ridicat nivel din ultimii 20 de ani. Moneda euro a coborât sub paritate în raport cu dolarul pentru prima dată după 2002 iar yenul japonez a coborât la minime fără precedent de la finalul secolului 20.

În contextul economico-financiar, un dolar puternic este o sabie cu două tăişuri pentru consumatorii şi companiile americane deoarece creştere puterea de cumpărare internă dar afectează veniturile companiilor multinaţionale. Grupul Microsoft Corp. şi-a redus estimările de venituri în luna iunie, după ce în aprilie anunţa că dolarul puternic i-a amputat veniturile cu aproximativ 300 de milioane de dolari în primele trei luni ale anului.

În plus, aprecierea dolarului a afectat şi materiile prime, de

Articol complet pe Financiarul.ro - Externe