O ancheta europeana privind pandemia arata dezamagirea italienilor in fata UE

Opiniile asupra modului in care guvernele au gestionat lupta impotriva pandemiei de COVID-19 difera enorm in Europa, potrivit unui sondaj dat publicitatii joi, care arata ca italienii sunt deosebit de duri in privinta Uniunii Europene, relateaza AFP.

Sondajul a fost realizat in iunie si iulie pentru think tankul More in Common (Destin comun), dar a fost facut public abia joi, dupa ce a fost comunicat unor oficiali cu rang inalt de la Berlin, Paris, Bruxelles si Londra.

El ofera indicii despre ce a contribuit la decizia istorica a statelor membre ale UE, totusi divizate, de a finanta in comun planul urias de relansare a Europei.

Rezultatele arata o dezamagire a italienilor fata de UE, pe fondul unei lipse de solidaritate din partea partenerilor europeni pe masura agravarii crizei, in special din partea Olandei, care au acceptat planul de relansare cu numeroase reticente si dupa discutii aprinse la summitul european din iulie.

Doar 33% dintre italienii chestionati declara ca apartenenta la UE este un lucru bun, iar 44% dintre acestia afirma ca increderea lor in Uniune a scazut in timpul crizei.

Sondajul evidentiaza, de asemenea, o reactie foarte diferita la criza in tarile europene studiate (Franta, Germania, Italia, Olanda, Polonia, precum si Regatul Unit, nemebru al UE).

Majoritatea persoanelor chestionate in Regatul Unit (62%), Olanda si Germania (57% in fiecare din cele doua tari) declara ca pandemia “a aratat ca cei mai multi oameni din tara noastra sunt preocupati unii de altii”. In Franta, aceasta cifra este de numai 40%.

Francezii sunt, de asemenea, negativi cu privire la faptul daca raspunsul national la COVID-19 i-a facut “mai mandri de tara lor”, doar 39% se declara “mandri”. Procentul este identic pentru Regatul Unit.

De cealalta parte, mandria nationala domneste in Germania si Olanda, unde circa doua treimi dintre repondenti s-au declarat mandri de modul in care tara lor s-a comportat in timpul crizei.

La intrebarea daca guvernul a fost “competent” in fata pandemiei, 72% dintre germani raspund afirmativ, fata de numai 40% dintre francezi si britanici.

Iar persoanele chestionate in Franta nu par convinse pentru viitor: abia 35% dintre acestea se declara “increzatoare in capacitatea guvernului de a raspunde provocarilor care ne asteapta”. Proportia atinge 67% in Olanda si 60% in Germania.

Sondajul a fost realizate prin metoda cotelor, pe un esantion de 2.000 de persoane in fiecare tara.

Harta alegerilor locale 2020. Lista cu toti candidatii la consiliile judetene si la primariile marilor orase din Romania

Articol complet aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *