Site icon FIN

India, Israel, SUA și Emiratele Arabe Unite se unesc pentru a stimula relațiile de afaceri și diplomatice, într-o perioadă extrem de tulbure

În urma primei întâlniri a șefilor de stat și de guvern din India, Israel, Statele Unite și Emiratele Arabe Unite, numită „Quad Asia de Vest” ar putea pune bazele unui parteneriat joint-venture privind instalațiile de stocare a energiei din surse regenerabile și al altuia privind înființarea coridoarelor alimentare, relatează Aljazeera.

În prezent, cunoscută și sub denumirea de „I2U2”, întâlnirea i-a adus la aceeași masă pe prim-miniștrii Indiei și Israelului (I2) – Narendra Modi și Yair Lapid – pe președintele SUA, Joe Biden și pe liderul Emiratelor Arabe Unite, Mohammed bin Zayed al Nahyan (U2). Noul format este stabilit pe fundalul riscurilor economice și politice într-o lume din ce în ce mai incertă, cu inflație ridicată, creșterea prețurilor la alimente și combustibili și o pandemie care a schimbat modalitățile tradiționale de a face afaceri.

Astfel, această aderarea la Quad Asia de Vest face parte din strategia de „acoperire” adoptată de un număr mare de țări, a declarat Talmiz Ahmed, fost ambasador al Indiei în Arabia Saudită, Oman și Emiratele Arabe Unite, pentru Al Jazeera. „În aceste vremuri agitate, nimeni nu știe ce va funcționa. Deci, țările fac pariuri” și formează grupuri despre care cred că vor funcționa cel mai bine pentru ele, a spus Ahmed.

Șase domenii cheie: apa, energia, transportul, spațiul, sănătatea și securitatea alimentară

În contextul politico-economic, întâlnirea la nivel înalt a avut loc în contextul vizitei președintelui american Joe Biden în Orientul Mijlociu, prima de la preluarea mandatului, în ianuarie anul trecut.

Iar I2U2 are ca scop „încurajarea investițiilor comune”

Articol complet pe Financiarul.ro - Externe