În ce este bine să investim în 2022, în contextul creşterii dobânzilor bancare

După un 2021 dominat de scumpiri dar și de câștiguri foarte bune pentru cei care au ales să își investească banii pe Bursa de Valori București (BVB), în acțiunile companiilor românești, doi dintre cei mai mari administratori de bani locali sunt precauți cu estimările pentru acest an. Aceștia recomandă investițiile în ”active reale” și spun că așteptările ar trebui să fie mai moderate în 2022, câștiguri de chiar și 10% fiind mulțumitoare, mai ales în comparație cu dobânzile oferite de bănci în prezent.

În viziunea sa pentru acest an, ”Este nerealist să ne așteptăm ca dobânzile bancare sau la titlurile de stat să acopere un puseu inflaționist precum cel recent. Nu am certitudinea că randamentele fondurilor de acțiuni de pe piață locală vor bate inflația în 2022, deși așa cred. Însă am certitudinea că aceste randamente au bătut inflația în ultimii 10-15 ani, inclusiv acest episod, și sunt convins că așa va fi și de acum înainte”, a declarat Răzvan Szilagyi, CEO Raiffeisen Asset Management, divizia de fonduri de investiții a Raiffeisen Bank România, cu active nete în valoare de 5,7 miliarde lei.

Concret, rata anuală a inflaţiei a fost la 7,8% în luna noiembrie 2021, potrivit celor mai recente date anunțate de INS. În schimb, cea mai bună dobândă anuală efectivă (DAE) la un depozit bancar în lei (12 luni) ajunge în prezent la 4%, însă majoritatea covârșitoare a băncilor oferă dobânzi cuprinse între 1 și 3%.

Acest lucru înseamnă că și în situația în care un român

Articol complet aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *