Fostul ambasador german in Rusia, Rudiger von Fritsch: Cazul Navalnii, mereu dupa acelasi tipar

Fostul ambasador german in Rusia, Rudiger von Fritsch, analizeaza intr-un interviu pentru Deutsche Welle modelul de comportament al Kremlinului in cazul Navalnii si explica in ce fel se poate vorbi ferm cu Moscova.

Rudiger von Fritsch a fost intre martie 2014 si iunie 2019 ambasador al Germaniei in Rusia. In acest timp s-au petrecut numeroase evenimente decisive care au schimbat pe termen lung relatiile germano-ruse: de la anexarea de catre Rusia a peninsulei ucrainene Crimeea, la razboiul din estul Ucrainei, pana la doborarea unui avion de pasageri (zborul MH17) deasupra regiunii ucrainene Donbas.

In prezent, von Fritsch este partener la firma de consultanta politico-economica “Berlin Global Advisors”. In toamna, va aparea cartea sa “Russlands Weg. Als deutscher Botschafter in Moskau”. (Drumul Rusiei. Ca ambasador german la Moscova.)

DW: Politicianul rus de opozitie Alexei Navalnii a fost victima unui atentat cu otrava, nimeni nu se mai indoieste de acest lucru la Berlin. Ministerul rus de Externe cere insa dovezi si ameninta cu o “inrautatire a relatiilor germano-ruse” si chiar cu “efecte adverse grave asupra situatiei internationale”. Cum interpretati aceste luari de pozitie ale Moscovei?

Rudiger von Fritsch: Mda, aduce putin cu expresia “hotul striga hotii”. Cineva fura ceva, striga apoi tare “prindeti hotul” si arata in directia gresita. Aceasta este reactia de fiecare data. Este mereu acelasi tipar: contraacuzatii, dat vina pe altii, reprosuri, amenintari, ironii, dar niciodata clarificarea cazurilor. Alexei Navalnii, cetatean rus, a fost otravit in Rusia pe 20 august cu o neurotoxina. Partea rusa a avut pana acum toate ocaziile sa clarifice circumstantele incidentului sau sa contribuie la lamurirea cazului. Sunt foarte multe lucruri care pot fi cercetate la fata locului. Dar nimeni nu a vazut si nu a auzit nimic! Si daca ar fi fost o alta parte vinovata, asa cum Moscova sustine in prezent, si acest lucru poate fi dovedit. In loc de asa ceva insa, doar contraacuzatii.

Urmariti videoclipul02:59

Disidentii rusi povestesc: Otrava este doar una dintre metodele Kremlinului
Cred ca guvernul german procedeaza corect. A anuntat Organizatia de Interzicere a Armelor Chimice. Rusia este si ea parte din acest for. Astfel poate fi demarata o ancheta.

DW: Este doar un bluf al Moscovei sau chiar sunt acum in pericol firmele, fundatiile, organizatiile germane active in Rusia?

Rudiger von Fritsch: Rusia trebuie sa decida acum daca blufeaza sau nu, si cat de mult este dispusa sa-si faca singura rau. Deteriorarea relatiilor dintre Moscova si strainatate deja s-a petrecut. Nu doar in relatia cu Germania: aceasta nu este o problema germano-rusa, ci una internationala. Este o incalcare a unui tratat de drept international, o incalcare a interdictiei folosirii armelor chimice. Este ceva ce afecteaza intreaga comunitate internationala. Si Rusia este cea care se face vinovata de actuala situatie, cel putin asa pare.

DW: Potrivit informatiilor publicate de “Die Zeit” si “Tagesschau”, ar fi vorba de o varianta mai noua a neurotoxinei Noviciok, folosita de armata sovietica.

Articol complet aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *