China acuza Washingtonul pentru tensiunile asupra Taiwanului. “Daca am trimite si noi nave militare in Golful Mexicului pentru o demonstratie de forta?”

Beijingul a dat vina pe Statele Unite joi pentru tensiunile asupra Taiwanului, dupa ce o nava de razboi americana a navigat aproape de insula reclamata de China, intreband retoric cum ar reactiona SUA daca China va trimite nave militare in Golful Mexic ca o “demonstratie de forta”, relateaza Reuters.

Insula condusa democratic s-a plans de activitatile militare repetate desfasurate de Beijing in ultimele luni, fortele aeriene ale Chinei facand incursiuni aproape zilnice in zona de identificare a apararii aeriene din Taiwan.

Luni, China a anuntat ca un grup de portavioane a navigat aproape de insula si miercuri o nava de razboi americana a navigat prin sensibila stramtoare Taiwan care separa insula de vecinul sau gigant.

Zhao Lijian, purtator de cuvant al Ministerului de Externe chinez Zhao Lijian, a declarat, intr-un briefing de stiri zilnic, ca navele americane care se angajeaza in “provocari” “trimit un semnal grav gresit fortelor independentei Taiwanului, amenintand pacea si stabilitatea in stramtoarea Taiwan”.

“Daca o nava de razboi chineza ar fi trimisa in Golful Mexic pentru a demonstra forta?” a adaugat acesta.

In 2015, cinci nave ale Marinei chineze au navigat in apele internationale din Marea Bering, in largul Alaska, intr-o prima aparenta pentru armata chineza care a venit ca atunci SUA.

Marina SUA desfasoara in mod regulat tranzitele “de rutina” ale stramtorii Taiwanului.

Washington si-a exprimat ingrijorarea cu privire la un tipar de eforturi de intimidare chineze in regiune, inclusiv fata de Taiwan, reiterand ca angajamentul SUA fata de Taiwan este “solid”.

China considera ca Statele Unite colaboreaza cu Taiwan pentru a provoca Beijingul si pentru a oferi sprijin celor care doresc ca insula sa declare independenta formala.

Presedintele Taiwanului, Tsai Ing-wen, spune ca sunt deja o tara independenta numita Republica China, numele oficial al insulei.

Taiwanul este cea mai sensibila problema teritoriala a Chinei si un os major de dispute intre Beijing si Washington.

Ziarul chinez, Global Times, publicat de cotidianul oficial al Partidului Comunist, People’s Daily, a anuntat joi ca grupul naval chinez, condus de un portavion, a efectuat mai multe exercitii in apropierea Taiwanului “in mijlocul provocarilor SUA”.

In plus, a publicat o conversatie intre un pilot de vanatoare chinez si unul taiwanez, care avertiza aeronavele Chinei sa se intoarca.

“Acesta este spatiul aerian al Chinei”, spune pilotul chinez, intr-o inregistrare pe care ziarul a spus ca a fost facuta marti in timp ce se afla de serviciu in croaziera la sud-vest de Taiwan.

Washingtonul avertizeaza Beijingul asupra operatiunilor agresive fata de Taiwan

Statele Unite au avertizat miercuri China impotriva manevrelor considerate din ce in ce mai agresive de Filipine si Taiwan, reamintind Beijingului obligatiile care leaga Washingtonul de partenerii sai asiatici, noteaza AFP.


“Un atac armat impotriva fortelor militare, navelor sau avioanelor filipineze din Pacific, inclusiv in Marea Chinei de Sud, va declansa obligatiile noastre

Articol complet aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *