Produsele de bază din SUA au înregistrat cea mai mare scumpire din ultimii 40 de ani

În SUA, toate preţurile de consum au înregistrat, în decembrie cea mai mare creştere din ultimii 40 de ani, susţinute de chirii şi de preţurile mașinilor second-hand, dar inflaţia este pe cale să atingă nivelul său maxim, transmite Reuters.

Arată datele publicate miercuri de Departamentul Muncii după celor apărute vinerea trecută, care arată că piaţa muncii se află aproape de nivelul maxim de ocupare.

În contextul economico-financiar, preşedintele Rezervei Federale (Fed), Jerome Powell, a declarat marţi că banca centrală a Statelor Unite este pregătită să facă ceea ce este necesar pentru a împiedica inflaţia ridicată să devină ”înrădăcinată”, într-o depoziţie făcută în timpul audierii sale în Comisia bancară a Senatului în vederea obţinerii unui al doilea mandat de patru ani ca şef al Fed.

În misiunea sa socio-politică, costul ridicat al vieţii, rezultatul blocajelor din lanţurile de aprovizionare din cauza pandemiei de Covid-19, este un coşmar politic pentru preşedintele Joe Biden, a cărui rată de aprobare a fost puternic afectată.

În opinia sa, ”Fed va fi forţată să înceapă să majoreze dobânzile în martie şi, în funcţie de presiunea politică asupra lor, de ambele părţi ale culoarului politic, va trebui să majoreze dobânzile de patru sau de mai multe ori în acest an şi, posibil, chiar mai mult decât atât, anul viitor”, a declarat Chris Zaccarelli, director de investiţii la Independent Advisor Alliance din Charlotte, Carolina de Nord.

Din punct de vedere procentual, indicele preţurilor de consum a crescut cu 0,5% luna trecută, după ce a urcat cu 0,8%

Articol complet aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *