Aragazul de bucătărie este considerat unul dintre cele mai esențiale aparate electrocasnice și rămâne alegerea nr. 1 a bucătarilor profesioniști și a bucătarilor amatori, datorită avantajelor pe care le oferă.
În ciuda popularității în creștere a plitelor electrice, cererea pentru cel mai bun aragaz nu scade. Sondajele arată că, dacă este posibilă instalarea aragazului, majoritatea oamenilor preferă această opțiune:
- Cu ajutorul acestuia, poți găti rapid alimente, oferind controlul temperaturii;
- Cele mai bune aragaze pe gaz sunt renumite pentru ușurința în utilizare;
- Oferă economii semnificative de energie;
- Se susține că alimentele care sunt gătite pe foc au un gust mai pronunțat și mai plăcut.
Ce să iei în considerare înainte de cumpărarea unui aragaz?
Pe piață sunt disponibile o mulțime de modele de aragaze, fapt ce îngreunează de multe ori alegerea, iar cumpărătorii riscă să achiziționeze produse care nu le îndeplinesc cerințele.
Printre principalele aspecte la care să atragi atenția înainte de achiziționarea unui aragaz bun pentru bucătăria ta, se numără:
Arzătoarele
Aragazele variază în funcție de numărul de arzătoare. Acestea diferă în dependență de mărimea gospodăriei, pentru a se adapta cerințelor consumatorilor. Spre exemplu, pentru o singură persoană, cerințele ideale ar fi un aragaz cu 1 sau 2 arzătoare, iar pentru familii cu 4 membri s-ar potrivi un aragaz cu 3-4 arzătoare. De asemenea, există și aragaze cu 5 sau mai multe arzătoare pentru tigăile grill și alte ustensile mari.
Pe lângă asta, arzătoarele sunt fie din alamă, fie din aluminiu. Cele din aluminiu au fost preferate datorită capacităților lor de a distribui căldura. Totuși, cu mici diferențe, atât cele din aluminiu, cât și cele din alama sunt sigure, eficiente și gătesc alimentele în cel mai bun mod.
Modul de aprindere
Aragazele pot fi cu aprindere automată sau manuală. Astfel, unul necesită un bețișor de chibrit sau o brichetă electrică, iar celălalt nu. Autoaprinderea oferă ușurință în timpul gătitului, chiar dacă acest model de aragaze sunt un pic mai scumpe, acestea sunt mai comode în comparație cu cele manuale.
Tipuri de afișaj
Arzătoarele pot avea două tipuri de afișaj: superior din sticlă sau din oțel. Finisajul din sticlă este ușor de curățat, iar cel din oțel este durabil și puternic.
Alegerea butoanelor
Optează pentru un aragaz care are butoanele ușor de manevrat și de utilizat. Cel mai bun material pentru butoane este plasticul și metalul.
Astfel, pe lângă aspectele de mai sus, este foarte important să decideți ce dimensiuni vi se potrivesc, ținând cont de dimensiunea camerei. Apoi, următorul pas ar fi să luați în considerare caracteristicile arzătoarelor, cuptorului și capacitățile acestora.
Funcțiile cuptorului
Ceea ce diferențiază plitele pe gaz de cele electrice este cu siguranță cuptorul, prezent la toate aragazele. De funcțiile cuptorului depinde și calitatea preparatelor. Un aragaz de calitate include grill-ul și rotișorul, funcția de convecție și setări de reglare a temperaturii, aspecte de care depinde prepararea corectă a alimentelor.
Care sunt avantajele aragazelor
Aragazele cu gaz oferă căldură imediată și pot fi controlate cu ușurință, cu ajutorul cadranelor. Pe măsură ce flacăra crește sau scade, căldura în sine este schimbată.
Fierberea pe o plită cu gaz este rapidă și ușoară. Arzătoarele cu gaz asigură o distribuție uniformă a căldurii. Bucătarii preferă adesea să gătească pe aragaz, deoarece acestea distribuie căldura mai constant, ceea ce înseamnă că mâncarea se gătește uniform.
Gazul este, de asemenea, un combustibil mult mai ieftin și eficient, iar costul de funcționare a unui aragaz pe gaz pe parcursul unui an este întotdeauna mai ieftin decât a unei plite electrice.
Care sunt dezavantajele aragazelor
Cele mai bune aragaze folosesc combustibili fosili, cum ar fi gazul natural, propanul sau butanul.
Acestea pot prezenta probleme potențial periculoase dacă sunt instalate sau întreținute prost. Deși, aragazele moderne vin, de obicei, cu caracteristici de siguranță excelente, totuși, ocazional, curg vapori otrăvitori, inflamabili sau explozivi.
Plitele pe gaz, cu arzătoarele ridicate și suporturile pentru tigaie, sunt mai greu de curățat, decât plitele plate ceramice sau cu inducție, deoarece există mai multe șanse ca alimentele să se blocheze.
Articol publicat de Gardianul.ro