Directorul Asociatiei Romane a Carnii propune o “Lege a porcului” prin care numarul de animale crescute in gospodarie sa fie limitat

Autoritatile ar trebui sa depuna eforturi substantiale pentru oprirea raspandirii virusului pestei porcine africane si relansarea sistemului de crestere a porcului in Romania, iar acest lucru se poate realiza numai prin asumarea de catre toti factorii de decizie a unei Legi a porcului, sustin reprezentantii Asociatiei Romane a Carnii (ARC).

“Cred ca ar trebui depuse eforturi substantiale din partea autoritatilor, pentru a opri raspandirea virusului pestei porcine africane si a relansa sistemul de crestere a porcului din tara noastra. Acest lucru s-ar putea realiza prin asumarea de catre toti factorii de decizie a unei Legi a porcului, prin care sa se instituie masuri clare de biosecuritate la nivelul gospodariilor populatiei, sa se intreprinda actiuni de constientizare la sate asupra pericolului pe care il reprezinta pesta porcina africana pentru economia regionala si nationala si masurile pe care detinatorii de animale trebuie sa le aplice pentru reducerea riscului de propagare a virusului. De asemenea, limitarea numarului de porcine care pot fi crescute pentru consum propriu si interzicerea reproductiei in gospodarii ar contribui la un mai bun control al miscarilor de animale si carne si ar diminua piata neagra”, a declarat, pentru AGERPRES, Dana Tanase, director executiv al Asociatiei Romane a Carnii (ARC).

Pe de alta parte, acordarea de ajutoare de stat substantiale pentru dezvoltarea fermelor de reproductie care sa asigure necesarul de purcei, reducand astfel importurile, ar fi o masura care ar revigora sectorul si implicit ar creste disponibilitatea de carne materie prima pentru procesare.

“Poate ca la prima vedere unele dintre aceste masuri au caracter nepopular, insa noi consideram ca sunt unica solutie ca Romania sa nu se transforme intr-o noua Sardinia, cu implicatii socio-economice pentru decenii de acum incolo”, a adaugat Dana Tanase.

Cardul de masa Up Dejun iti aduce discounturi de pana la 50% la categorii precum: abonamente de servicii medicale Regina Maria, curierat DPD, card de carburant OMV Petrom, produse de birotica si papetarie Lecom, solutii de digitalizare, tracking GPS flota auto de la iTrack si altele. Obtine oferta AICI!

Potrivit sursei citate, productia autohtona de carne de porc a inregistrat un declin in ultimii doi ani, pe fondul evolutiei pestei porcine africane si al restrictiilor impuse in ceea ce priveste miscarea porcinelor, de la 461.149 tone in 2019 la 428.094 tone in 2020.

“Iulie 2017 reprezinta momentul in care au fost semnalate primele focare de pesta porcina africana. Pe fondul evolutiei intr-un numar mic de judete, in

Articol complet aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *