Cascavalul de Saveni, inregistrat produs cu indicatie geografica protejata in Uniunea Europeana

Comisia Europeana a aprobat cererea de inscriere a denumirii “Cascaval de Saveni” din Romania in Registrul indicatiilor geografice protejate, informeaza Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rural. Informatia a aparut si pe site-ul oficial al Uniunii Europene.

Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale anunta ca a fost publicat in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, Regulamentul de punere in aplicare al Comisiei Europene din data de 21 aprilie 2021, in cadrul caruia Cascaval de Saveni” a fost inregistrat ca produs de Indicatie Geografica Protejata.

Produsul “Cascaval de Saveni” este o branza maturata, cu pasta oparita, avand o consistenta semitare. Acest sortiment de cascaval se obtine din lapte de vaca crud prin coagularea enzimatica cu cheag si prelucrarea conform unei metode specifice zonei.

“Cascavalul de Saveni” este o branza maturata produsa in regiunea Botosani. Se caracterizeaza printr-o perioada lunga de maturare (60 de zile), in urma careia consistenta sa devine onctuoasa si omogena, iar culoarea mai pronuntata. Gustul sau, usor amarui, se caracterizeaza prin nuante de nuca.

Cardul de masa Up Dejun iti aduce discounturi de pana la 50% la categorii precum: abonamente de servicii medicale Regina Maria, curierat DPD, card de carburant OMV Petrom, produse de birotica si papetarie Lecom, solutii de digitalizare, tracking GPS flota auto de la iTrack si altele. Obtine oferta AICI!

Conditiile climatice locale, favorabile dezvoltarii pasunilor naturale bogate in flora diversa, contribuie la calitatea laptelui utilizat pentru productia de “Cascaval de Saveni”.

Aceste denumiri noi se vor alatura celor 1.609 produse alimentare deja protejate, dintre care 64 sunt specialitati traditionale garantate. Lista este disponibila in baza de date eAmbrosia.Ce inseamna Indicatie geografica protejata

Indicatiile geografice permit consumatorilor sa aiba incredere si sa distinga produsele de calitate, ajutand, de asemenea, producatorii in comercializarea lor.

Indicatia geografica protejata arata legatura dintre regiunea geografica specifica si denumirea produsului, in cazul in care o anumita calitate, reputatie sau alta caracteristica poate fi atribuita in mod esential originii sale geografice. Produsele cu IGP pot fi alimente, produse agricole sau vinuri. Pentru a beneficia de aceasta eticheta de calitate, cel putin una dintre etapele de productie, prelucrare sau preparare trebuie sa aiba loc in regiune.

In cazul vinului, aceasta inseamna ca cel putin 85% din strugurii utilizati trebuie sa provina exclusiv din aria geografica in care se produce efectiv vinul.

Articol complet aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *