21 de piese medievale relevante pentru istoria Transilvaniei vor fi restaurate si reintroduse in circuitul cercetarii

Un numar de 21 de piese medievale relevante pentru istoria Clujului si a Transilvaniei vor fi restaurate, descrise si reintroduse in circuitul cercetarii stiintifice nationale si internationale.

Cele 21 de piese apartin Bibliotecii Filialei Cluj-Napoca a Academiei Romane si fac parte dintr-un lot de 169 de volume si 10 fragmente de manuscrise medievale inventariate in anul 2018, la initiativa conf. dr. Adrian Papahagi de la Facultatea de Litere a Universitatii “Babes-Bolyai”.

“Operatiunile se vor desfasura in cadrul proiectului “FRAGMED – Un puzzle transilvan”: reconstituind cultura medievala din fragmente de codice”, finantat prin granturile SEE 2014 – 2021 in cadrul Programului RO-CULTURA, implementat de Ministerul Culturii prin Unitatea de Management a Proiectului”, se arata intr-un comunicat postat pe pagina de Facebook a Academiei Romane.

Biblioteca Filialei Cluj a Academiei Romane este unul dintre principalii depozitari ai memoriei Clujului medieval. Aici se conserva o mare parte din patrimoniul care a apartinut bibliotecilor institutiilor ecleziastice ale orasului medieval: parohia catolica Sf. Mihail, abatia benedictina din Cluj-Manastur, conventurile franciscan si dominican, trecute toate in patrimoniu iezuit sau unitarian, in sec. al XVI-lea.

Articol complet aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *