Boeing va testa din nou capsula spaţială Starliner, fără echipaj

După ce testul precedent din decembrie 2019 a fost scurtat în regim de urgenţă din cauza unor erori informatice,  compania Boeing a anunţat luni că va efectua un nou zbor de testare ce vizează capsula sa spaţială Starliner, fără astronauţi la bord,  informează AFP.

“Am decis să refacem zborul de testare orbital, pentru a demonstra calitatea sistemului nostru Starliner”, au anunţat reprezentanţii companiei Boeing într-un comunicat.

“Lansarea unei noi capsule fără echipaj la bord ne va permite să ne atingem toate obiectivele de testare şi să evaluăm performanţa celei de-a doua capsule Starliner, fără niciun cost pentru contribuabili”, se afirmă în acelaşi comunicat.

O serie de probleme grave de software au împiedicat plasarea pe orbita corectă a precedentei capsule Starliner în luna decembrie, care ar fi trebuit să se conecteze cu Staţia Spaţială Internaţională (ISS), dar care a fost nevoită astfel să revină pe Terra după două zile petrecute în spaţiu.

Dacă inginerii de la NASA nu ar fi intervenit manual, Starliner care avea doar un manechin la bord, dar care ar fi trebuit să transporte pe orbită un echipaj de astronauţi americani în timpul zborului său următor, ar fi suferit fără îndoială un accident grav ce ar fi determinat pierderea capsulei, a precizat agenţia spaţială americană.

Comunicaţiile dintre Terra şi capsula spaţială au fost de asemenea întrerupte timp de mai multe minute.

Organizarea unui nou zbor de testare fără echipaj uman nu a mai fost până acum decisă de NASA.

Pe de altă parte, celălalt constructor plătit de NASA

Articol complet aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *