In contextul epidemiologic actual, ne confruntăm în continuare cu afecţiunile unor pacieţi trecuţi prin infecţia cu virusul Sars-Cov 2 care au nevoie de tratamente recuperatorii, însă mai puţin medicamentoase. De curând, s-a elaborat un protocol de medicină fizică şi de recuperare medicală post-Covid pentru persoanele afectate, de către reprezentanţi ai Comisiei de Specialitate de Medicină Fizică şi Reabilitare (recuperare medicală). Protocolul propune un program de ameliorare funcţională a pacienţilor şi creştere a capacităţii acestora de a se întoarce la o viaţă normală. Este adaptat după un program belgian denumit “Start to move ASAP”.
De ce este nevoie de recuperare post-Covid
Este importantă iniţierea recuperării medicale post-Covid încă din perioada spitalizării, datorită afectării multiple de organe: plămânii în primul rând, cu sechele respiratorii, care pot produce multiple dizabilităţi. Urmările pot fi renale, digestive, endocrine, cardiovasculare, musculoscheletale, neurologice, tegumentare, psihice. S-a constatat că cel mai intens efect ar fi scăderea forţei musculare, cu până la 50% în primele 2-3 săptămâni. Exerciţiile de recuperare medicală din protocolul propus au în vedere mişcări din poziţia şezut, fiind cea în care funcţiile biologice sunt optime.
Este importantă însă, o evaluare cât mai clară a fiecărui pacient, pentru a evidenţia particularităţile patologice şi dizabilităţile acestora.
Cum se iniţiază un program de recuperare post-Covid
Programul de recuperare post-Covid se aplică deja de câteva luni în Centrul Medical Sanconfind şi are în vedere o echipă multidisciplinară, fiind abordat holistic, prin privirea organismului în totalitatea sa.
Articol complet aici