OMS: Pe lista medicamentelor folosite împotriva COVID-19, se mai adaugă două noi tratamente

În prezent, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) recomandă oficial, două noi tratamente împotriva bolii COVID-19, astfel,  baricitinib dezvoltat de Eli Lilly, şi anticorpii monoclonali de la GlaxoSmithKline şi Vir Biotechnology -, în cazuri foarte precise.

În contextul medical, recomandările au apărut în revista medicală British Medical Journal (BMJ).

În plus, experţii OMS recomandă sotrovimab, un tratament cu anticorpi monoclonali, şi  acest baricitinib, un medicament utilizat în mod obişnuit împotriva artritei reumatoide.

Însă, aceste două  medicamente nu le sunt recomandate  tuturor pacienţilor.

Astfel, Sotrovimab le este recomandat celor care nu au o formă gravă de COVID-19, dar au risc ridicat de spitalizare. Beneficiile sale pentru pacienţii care nu au acest risc este considerat prea mic.

În ce priveşte baricitinib (denumire comercială Olumiant), OMS îl recomandă în cazul ‘pacienţilor afectaţi de o formă de COVID-19 severă sau critică’, cărora trebuie să le fie administrat ‘în combinaţie cu corticosteroizi’, constatându-se ‘o ameliorare a ratelor de supravieţuire şi o reducere a nevoii de ventilare mecanică’.

Din punct de vedere al tratamentelor, OMS recomanda trei tratamente: anticorpii de sinteză comercializaţi sub denumirea de Ronapreve, din septembrie 2021, o clasă de medicamente denumite ‘antagonişti ai interleukinei 6’ (tocilizumab şi sarilumab), din iulie 2021, şi corticosteroizi sistemici pentru pacienţii cu forme severe, din septembrie 2020.

-Sotrovimab se adresează aceluiaşi tip de bolnavi ca şi Ronapreve. ‘Eficacitatea lor contra unor variante noi precum Omicron este încă incertă’, nuanţează totuşi experţii OMS.

-Cât priveşte baricitinib, acesta ‘are aceleaşi efecte’ ca şi antagoniştii interleukinei 6 şi trebuie administrat

Articol complet pe Financiarul.ro - Sanatate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *