Sfârșitul erei Castro: Miguel Diaz-Canel devine șeful Partidului Comunist Cubanez

Partidul comunist aflat la guvernare din Cuba l-a ales pe președintele Miguel Diaz-Canel pentru a-l succeda pe Raul Castro ca prim secretar al partidului, cea mai puternică funcție din țară, în ultima zi a congresului.

Succesiunea marchează sfârșitul a șase decenii de guvernare de către frații Fidel și Raul Castro, care au condus revoluția de stânga a Cubei din 1959. Mantia trece acum către o generație mai tânără care și-a făcut drum în rândurile partidului, mai degrabă decât să se evidențieze prin războiul de gherilă.

Diaz-Canel, în vârstă de 60 de ani, care s-a născut după revoluție și l-a succedat deja pe Castro în calitate de președinte în 2018, era de așteptat să accepte rolul de prim secretar al partidului.

Având un costum negru și o cravată roșie care contrastează cu oboseala militară a lui Castro, Diaz-Canel a declarat la congresul partidului că va continua să-și consulte predecesorul cu privire la deciziile strategice.
„El va fi mereu prezent, conștient de tot ce se întâmplă, luptând energic și împărtășind idei și gânduri cu privire la cauza revoluționară prin sfaturile, orientarea și alertele sale în fața oricărei erori sau deficiențe”, a spus el în primul său discurs ca șef de partid.

Diaz-Canel a fost șef de partid în două provincii înainte de a se alătura guvernului național ca ministru al educației în 2009, iar apoi, în 2013, a devenit mâna dreaptă a lui Castro.

El a subliniat continuitatea de când a devenit președinte și nu se așteaptă să îndepărteze Cuba

Articol complet aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *