Președinția Consiliului Uniunii Europene a fost preluată de Franţa de la 1 ianuarie 2022

După ce Franța a preluat președinția Consiliului UE, de la 1 ianuarie 2022, Bruxelles-ul privește spre Paris cu un amestec de entuziasm și ușoară teamă.

Preşedintele Emmanuel Macron a dezvăluit o agendă extrem de ambițioasă pentru perioada de șase luni cât țara sa va deține conducerea Consiliului, care cuprinde: politica digitală, climat, fiscalitate și politică industrială.

Miza e cu atât mai mare pentru președintele francez care candidează pentru un al doilea mandat doilea mandat la alegerile prezidențiale din aprilie. Oponenții politici ai lui Macron de acasă l-au acuzat că plănuiește să folosească președinția UE pentru a-și consolida șansele de realegere. Între timp, unii diplomați europeni și-au exprimat îngrijorarea că Franța își va folosi rolul de a conduce negocierile în Consiliu pentru a răsturna compromisurile politice în avantajul ei, scrie politico.eu.

În acest sens,  dosarele cheie pe care Franța speră să le rezolve:

 

TEHNOLOGIE

 

Legea piețelor digitale și Legea serviciilor digitale

De ce contează: Franța a fost mult timp un susținător înflăcărat al cadrului de reglementare propus de UE pentru economia digitală, inclusiv proiectul blocului on – line privind normele de conținut, Legea privind serviciile digitale, precum și noi măsuri de combatere a abuzurilor de piață în piețele digitale. Pentru Elysée, ambele dosare sunt considerate importante pentru a recupera un sentiment de independență digitală pentru Europa, precum și pentru a face mediul online mai sigur și mai echitabil.

Situația actuală: Franța a insistat pentru revizuirea concluziilor Consiliului European din octombrie pentru a spune că membrii UE doresc ca

Articol complet aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *