Președintele din Ciad, Idriss Deby, a fost ucis pe front, fiul său va prelua funcția

Președintele Ciadului, Idriss Deby, care a condus țara de mai bine de 30 de ani și a fost un important aliat occidental în lupta împotriva militanților islamiști din Africa, a fost ucis pe prima linie împotriva rebelilor din nord.

Fiul lui Deby, Mahamat Kaka, a fost numit președinte interimar de un consiliu de tranziție al ofițerilor militari, a declarat purtătorul de cuvânt Azem Bermendao Agouna într-o emisiune la televiziunea de stat.

Deby, în vârstă de 68 de ani, a venit la putere într-o rebeliune în 1990 și a fost unul dintre cei mai îndelungați lideri din Africa, supraviețuind numeroaselor încercări de lovitură de stat și rebeliuni.

Moartea sa a fost anunțată a doua zi după ce a fost declarat câștigătorul alegerilor prezidențiale care i-ar fi dat un al șaselea mandat. Majoritatea opoziției, care se plânsese de multă vreme de guvernarea sa represivă, a boicotat votul.
Deby – care s-a alăturat adesea soldaților pe frontul de luptă în oboseala sa militară – a vizitat trupele de pe front, luni, după ce rebelii cu sediul peste frontiera nordică din Libia au avansat sute de km spre sud, spre capitala N’Djamena.

„Mareșalul Idriss Deby Itno, așa cum a făcut de fiecare dată când instituțiile republicii erau grav amenințate, a preluat controlul operațiunilor în timpul luptei eroice conduse împotriva teroriștilor din Libia. A fost rănit în timpul luptelor și a murit odată repatriat la N’Djamena „, A spus Bermendao.

Guvernul și Adunarea Națională au fost dizolvate.

„Consiliul Național al Tranziției asigură poporul

Articol complet aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *