MDPLA: dezbaterea publică a un proiectui de ordonanță ce are scopul de a stimula creșterea ratei de renovare a blocurilor

În România, Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației (MDLPA) a pus vineri în dezbatere publică un proiect de ordonanță ce are scopul de a stimula creșterea ratei de renovare a blocurilor. Autoritățile își propun astfel creșterea numărului de activități pentru care se pot primi bani de la stat și care vizează creșterea eficienței energetice a imobilelor de locuințe.

În acest sens, se vor putea obține bani de la stat pentru lucrări de modernizare a instalațiilor de iluminat din spațiile comune ale blocului pentru montarea sau înlocuirea sistemelor de ventilație și pentru înlocuirea ascensoarelor sau a instalațiilor electrice și de apă. De asemenea, elaborarea documentației va putea fi finanțată prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

Pentru a fi realizat, proiectul de ordonanță trebuie să fie mai întâi adoptat de Guvern și publicat în Monitorul Oficial pentru a putea fi aplicat.

Lista extinsă pentru lucrările de renovare a blocurilor

În urma aceste dezbateri publice, pe lângă lista de lucrări deja eligibile, vor mai putea fi ceruți bani și pentru:

– lucrări care au ca scop asigurarea calității aerului interior prin montarea/ repararea/ înlocuirea instalației de ventilare (inclusiv a spațiilor comune), respectiv prevederea de soluții de ventilare mecanică cu recuperare de căldură cu performanță ridicată, centralizată sau cu unități individuale cu comandă locală sau centralizată;

– lucrări de reabilitare/ modernizare a instalațiilor de iluminat în spațiile de utilizare comună ale clădirii;

– montarea de sisteme de management energetic integrat pentru clădiri;

– implementarea sistemelor de reglare și automatizare a

Articol complet aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *