Joe Biden solicită prelungirea de cinci ani a noului tratat START cu Rusia

Președintele SUA, Joe Biden, va căuta o prelungire de cinci ani a noului tratat START privind controlul armelor cu Rusia, a declarat joi Casa Albă într-una dintre primele decizii majore de politică externă ale noii administrații înainte de expirarea tratatului la începutul lunii februarie.

„Președintele a precizat clar mult timp că tratatul Noul START este în interesul securității naționale a Statelor Unite. Și această prelungire are și mai mult sens atunci când relația cu Rusia este contradictorie așa cum este în acest moment ”, a declarat secretarul de presă de la Casa Albă, Jen Psaki, într-o informare.

Ea a mai spus că Biden a „însărcinat” comunitatea americană de informații pentru evaluarea completă a încălcării cibernetice a Vânturilor solare, a interferenței rusești în alegerile din 2020, a utilizării de către Rusia a armelor chimice împotriva liderului opoziției Alexei Navalny și a pretinselor recompense asupra soldaților americani din Afganistan.

„Chiar dacă lucrăm cu Rusia pentru a promova interesele SUA, tot așa lucrăm pentru a cere Rusia să dea socoteală pentru acțiunile sale nesăbuite și contradictorii”, a spus Psaki.

Tratatul de control al armelor, care urmează să expire pe 5 februarie, limitează Statele Unite și Rusia la desfășurarea a nu mai mult de 1.550 de focoase nucleare strategice fiecare.

Pe lângă restrângerea numărului de arme nucleare strategice desfășurate la cel mai scăzut nivel din ultimele decenii, New START limitează și rachetele și bombardierele terestre și submarinele pe care le livrează.

Într-o declarație, Pentagonul a spus că americanii sunt „mult mai siguri”,

Articol complet pe Financiarul.ro - Politica

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *