Iranul va îmbogăți uraniul la 60% după atacul sitului nuclear

Iranul va produce uraniu îmbogățit cu 60% în represalii pentru un atac israelian suspectat asupra unui sit nuclear, spune președintele Hassan Rouhani, aducându-l mai aproape de puritatea necesară unei arme.

O explozie a distrus sistemul de alimentare de la Natanz duminică, provocând daune la centrifuge de uraniu.

Domnul Rouhani i-a avertizat pe făptași că acum îmbogățirea va fi accelerată ca răspuns la „răutatea lor”.

El a reiterat însă că activitățile nucleare ale Iranului erau „exclusiv pașnice”.

Franța, Germania și Marea Britanie și-au exprimat „îngrijorarea gravă” în legătură cu această acțiune, spunând că Iranul nu are „nevoie civilă credibilă de îmbogățire la acest nivel”.
Cele trei țări sunt părți la un acord nuclear din 2015 cu Iranul, în temeiul căruia este permisă îmbogățirea uraniului cu până la 3,67% puritate pentru a produce combustibil pentru reactoare. Uraniul pentru arme este îmbogățit cu 90% sau mai mult.

Iranul a început să producă uraniu îmbogățit cu 20% în ianuarie, ca parte a răspunsului său la sancțiunile SUA restabilite de fostul președinte Donald Trump, când a abandonat acordul în urmă cu trei ani.
Israelul, care vede programul nuclear al Iranului ca o potențială amenințare la adresa existenței sale și critică eforturile lui Joe Biden de a reînvia acordul, nu a confirmat și nici nu a negat implicarea în incidentul de la Natanz. Dar radioul public a citat surse de informații spunând că a fost o operațiune cibernetică tipică Mossad, agenția de informații din Israel de peste mări.

Oficialii americani de informații au declarat

Articol complet aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *