Cum vrea Putin să arunce NATO în groapa istoriei

Anders Fogh Rasmussen, fostul secretar general al  NATO, a făcut dezvăluiri din spatele ușilor închise, referitor la discuțiile pe care le-a avut cu Vladimir Putin. La o întâlnire dintre cei doi, liderul de la Kremlin i-a spus că ”ar vrea să dizolve alianța nord-atlantică”.

În perspectiva noilor convorbiri dintre alianță și Rusia, Rasmussen susține că ”este timpul ca NATO să răspundă la cacealmaua lui Putin”, într-un articol publicat în Politico.

Concret, noile propuneri ale Rusiei sunt mai degrabă fanteziste, ele ”solicitând NATO să ceară acordul Moscovei, pentru a desfășura trupe în Europa Centrală și de Est și să oprească orice exerciții militare în apropierea țării”, spune fostul secretar general al alianței.

În plus, Rasmussen vorbește și despre faptul că Rusia cere ”o garanție scrisă din partea NATO că  Ucraina nu va adera la alianță”. Mai mult,  Moscova dorește un tratat cu Statele Unite care i-ar interzice Washington-ului să trimită nave și avioane de luptă în ”zonele în care pot lovi ținte de pe teritoriul celeilalte părți”, cum ar fi Marea Baltică și Marea Neagră.

Fostul înalt oficial al NATO consideră că propunerile Rusiei nu sunt serioase și ”nu vin din partea unui om (Putin -n.a.) care își dorește pacea. Moscova a mai încercat acest lucru și în trecut, în noiembrie 2019.

Atunci NATO a respins un proiect de Tratat european de securitate propus de Rusia, întrucât relația dintre cele două părți era suficient acoperită de documente anterioare.

Anders Fogh Rasmussen crede că ”Putin este priceput să creeze crize doar pentru

Articol complet aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *