Coaliția României pune capăt impasului, pentru a numi noul ministru al sănătății

Coaliția centristă de guvernământ din România a ajuns la consens marți târziu pentru a pune capăt unui blocaj politic de o săptămână care a amenințat reforma după ce premierul liberal Florin Cîțu și-a demis ministrul sănătății fără a consulta un partener de guvern junior.

O ruptură în coaliția tripartită care controlează 56% din parlament ar fi putut pune în pericol agenda guvernului de a reduce deficitele și de a combate pandemia, lăsând-o fără o majoritate și predispusă la concesii.

Partidul junior USR-Plus a renunțat la cererea sa anterioară, conform căreia Cîțu trebuia să demisioneze pentru demiterea lui Vlad Voiculescu, o mișcare pe care premierul a spus-o ca răspuns la epidemia de coronavirus din țară.

„Coaliția noastră merge mai departe”, a spus Cîțu după discuții maratoniste care s-au încheiat peste noapte. O nominalizare pentru un nou ministru al sănătății va fi făcută miercuri mai târziu, au convenit părțile.

Coaliția este formată din USR-Plus al lui Voiculescu, Partidul Liberal al lui Cîțu și Partidul etnic maghiar UDMR. Fără USR-Plus, blocul de vot al coaliției scade la aproximativ 38%.

Chiar și înainte de pandemie, România se lupta cu o deficiență bugetară în creștere, erodată de ani de instabilitate politică și amploare fiscală sub cabinetele social-democratice anterioare, care au îngrijorat Comisia Europeană.

Guvernul își propune să reducă deficitul bugetar consolidat al țării la aproximativ 7% din produsul intern brut de la aproximativ 9,1% în 2020. Se așteaptă ca deficitul să revină sub plafonul de 3% al Uniunii Europene până în 2024.

România

Articol complet aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *