ASEAN convocă summitul asupra crizei din Myanmar, în timp ce UE impune sancțiuni

Țările din sud-estul Asiei vor discuta criza din Myanmar la un summit de la Jakarta sâmbătă, a declarat marți secretariatul blocului ASEAN, dar premierul thailandez a declarat că mai mulți vor fi reprezentați doar de miniștrii lor de externe.

Premierul Prayuth Chan-ocha a spus că nu va participa și că Thailanda va fi reprezentată de vicepremierul Don Pramudwinai, care este și ministru de externe.

„Unele alte țări își vor trimite și miniștrii de externe”, a declarat reporterilor Prayuth, un fost șef al armatei care a condus o lovitură de stat în Thailanda în 2014, după o ședință săptămânală a cabinetului.

Un oficial al guvernului thailandez a declarat sâmbătă că șeful juntei din Myanmar, Min Aung Hlaing, va merge la Jakarta, deși guvernul din Myanmar nu a comentat. Cu toate acestea, acest lucru este văzut ca puțin probabil – în perioadele anterioare de guvernare militară, Myanmar a fost de obicei reprezentată la reuniunile regionale de către un prim-ministru sau un ministru de externe.
Asociația Națiunilor din Asia de Sud-Est (ASEAN), formată din 10 membri, a încercat să găsească o modalitate de a-i ghida pe colegii Myanmar să iasă din turbulențele sângeroase în care au coborât după ce armata a răsturnat un guvern ales, condus de laureatul Nobel Aung San Suu Kyi, pe 1 februarie.

Dar au existat puncte de vedere divergente în rândul membrilor ASEAN cu privire la modul de a răspunde la utilizarea forței letale de către armată împotriva civililor, iar politicile grupului de consens și non-interferență în

Articol complet aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *