Profiturile şi dividendele companiilor ar urma să aibă de suferit, in 2020

Firma de gestionare a activelor Janus Henderson, arata ca dividendele plătite acţionarilor de companiile din întreaga lume ar putea scădea cu până la 35% în 2020, în condiţiile în care pandemia de coronavirus reduce profiturile companiilor,  transmite Reuters.

Pe măsură ce noul coronavirus s-a răspândit la nivel global, provocând decesul a peste 300.000 de persoane la nivel mondial şi ducând rata şomajului în SUA până la un nivel fără precedent după Marea Recesiune, profiturile şi dividendele companiilor ar urma să aibă mult de suferit.

Astfel, nivelul incertitudinii pentru restul anului este atât de mare încât Janus Henderson a spus că nu poate să ofere o estimare precisă cu privire la dividendele plătite pentru 2020, astfel că a oferit mai multe scenarii. Conform scenariului optimist, dividendele mondiale vor scădea cu cel puţin 15%, până la 1.121 miliarde de dolari în acest an, în timp ce, în cel mai prost scenariu, dividendele ar putea scădea cu 35% până la 933 miliarde de dolari.

“Amploarea acestui interval reflectă evoluţia rapidă a crizei şi probabilitatea ca numeroase companii să se mulţumească cu reducerea plăţilor în loc să le anuleze complet”, susţine Janus Henderson.

Pentru a evalua impactul pandemiei asupra dividendelor în anul 2020, a analizat dividendele anulate sau suspendate de către companiile care reprezintă mai mult de trei sferturi din plăţile mondiale de dividende în termeni de valoare. Analiştii au luat în calcul factori precum durata măsurilor de izolare, reglementările locale şi sezonalitatea dividendelor, a explicat Janus Henderson.

“Suspendarea dividendelor este inevitabilă din cauza

Articol complet aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *