În România mineritul grafitului va influența viitorul, datorită mașinilor electrice

Grafitul este un mineral care a avut un rol important în istoria ultimelor secole fiindcă din el s-au făcut minele a miliarde de creioane, dar, în prezent grafitul este folosit în industria grea și este tot mai mare cerere, pentru utilizarea în bateriile mașinilor electrice. România are rezerve importante de grafit și sunt intenții de a revitaliza exploatările din Oltenia, însă mai sunt mulți pași făcut. În istoria grafitului în România, în zona Baia de Fier, dar şi despre grafen, un ”material minune” care încă nu a ”cucerit” lumea.

În contextul chimic, Grafitul este carbon natural aproape pur, de culoare neagră, cu luciu metalic, din care se fac electrozi pentru metalurgie și industria chimică. Are un rol esențial în istorie fiindcă din el s-au făcut miliarde de creioane, iar în viitor este tot mai important datorită rolului său în bateriile folosite pe mașinile electrice.

În  anul 2020 volumul estimat de producție pentru toate minele de grafit din lume a fost de 1,1 milioane tone metrice, iar China este, de departe, cel mai mare producător. Alte țări care stau bine sunt Brazilia, Madagascar, India, Turcia sau Coreea de Nord.

În România, cea mai mare mină de grafit din țară a fost la Baia de Fier, în Oltenia: prezența grafitului a fost semnalată acolo acum 150 de ani și mina a funcționat din anii 50 dar a fost închisă în 1994, pe motiv că nu mai era rentabilă.

În acest context, Ministrul economiei anunța, la final de august că licitația

Articol complet aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *