Cum pot fi tratate bolile cardiovasculare?

În Europa, bolile cardiovasculare cauzează mai mult de 4 milioane de decese în fiecare an. În ultimii ani, asistăm la o creștere a ratei mortalității de cauză cardiovasculară, aceasta fiind direct corelată cu creșterea incidenței unor factori de risc importanți: obezitatea și diabetul zaharat. În continuare, vei afla ce sunt bolile cardiovasculare, care sunt cei mai importanți factori de risc pentru dezvoltarea unei boli cardiovasculare, dar și cum le poți preveni și trata.

Ce sunt bolile cardiovasculare?

Termenul de boală cardiovasculară înglobează o serie de patologii care au ca punct comun afectarea inimii și a vaselor de sânge. Printre acestea se numără:

Sindromul coronarian cronic; Infarctul miocardic; Accidentul vascular cerebral; Boala arterială periferică.

 

De cele mai multe ori, cauza bolilor cardiovasculare este ateroscleroza. Aceasta presupune depunerea unor fragmente de colesterol pe pereții interiori ai vaselor de sânge, proces ce conduce, treptat, la formarea unor plăci de aterom care îngustează diametrul vaselor și încetinesc trecerea sângelui. Ruperea unei plăci de aterom și formarea unui cheag de sânge (tromb) pot determina blocarea vasului și declanșarea unui infarct miocardic sau a unui accident vascular cerebral.

Care sunt factorii de risc pentru bolile cardiovasculare?

Principalii factori de risc pentru dezvoltarea unei boli cardiovasculare sunt nivelul crescut al colesterolului în sânge, valorile crescute ale tensiunii arteriale, vârsta înaintată și statutul de fumător. Pe baza acestor factori se calculează scorul SCORE, care arată riscul de a dezvolta un eveniment cardiovascular fatal în următorii 10 ani.

Alți factori de risc implicați în apariția bolilor

Articol complet aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *