Site icon FIN

Ce înseamnă transferul de responsabilitate?

Conform legii din România, producătorii și importatorii de echipamente electrice și electrocasnice au obligația de a colecta în vederea reciclării minim 65% din cantitatea de produse introdusă pe piață. Prin semnarea unui contract avizat de Agenția Națională pentru Protecția Mediului (ANPM), responsabilitățile de reciclare electronice pot fi transferate către o altă entitate autorizată să efectueze aceste demersuri.

Pe durata contractuală, asociațiile care preiau responsabilitățile producătorilor și importatorilor asigură suport și consultanță privind obligațiile de mediu, realizează raportări lunare privind cantitățile de EEE (echipamente electrice și electrocasnice) introduse pe piață, emit facturile reprezentând contravaloarea timbrului verde pentru cantitățile de echipamente puse în piață, planifică sistemul de management al deșeurilor, dezvoltă rețelele de colectare, colectează echipamentele și întocmesc raportările către autorități. Astfel, prin transferul de responsabilitate reciclare electronice, producătorii și importatorii de echipamente electrice și electrocasnice nu mai sunt nevoiți să îndeplinească pe cont propriu obligațiile prevăzute în legislație.

Beneficiile transferului de responsabilitate

Companiile care optează pentru transferul de responsabilitate reciclare electronice și electrocasnice vor beneficia de:

Costuri mai mici pentru îndeplinirea obligațiilor; Siguranța îndeplinirii obligațiilor prevăzute în lege; Extinderea rețelei de colectare prin intermediul operatorilor economici; Transparență asupra acțiunilor întocmite de operatorii economici – situația financiară, cantitățile lunare valorificate, etc.; Programe de comunicare pentru conștientizare – campanii online și offline prin intermediul cărora se informează publicul cu privire la importanța reciclării, locațiile disponibile pentru colectare și nu numai.

În plus, prin intermediul transferului de responsabilitate sunt diminuate riscurile unor sancțiuni impuse de autorități. Dacă producătorii și importatorii doresc să-și

Articol complet pe Financiarul.ro - Imobiliare