ASF: RAPORT PRIVIND STABILITATEA PIEȚELOR FINANCIARE NEBANCARE

Anul 2020 a fost marcat de evoluții și provocări nemaiîntâlnite în istoria recentă, ca urmare a izbucnirii crizei sanitare actuale. Într-un cadru global caracterizat de un grad sporit de incertitudine, capacitatea de adaptare la schimbările structurale rapide a reprezentat o reală provocare atât din perspectiva companiilor, cât și a Autorităților implicate în reglementarea și supravegherea piețelor financiare.

În acest context, Autoritatea de Supravegherea Financiară a dovedit flexibilitate în politicile și strategiile promovate și adaptabilitate la noile condiții socio-economice, demarând încă de la începutul crizei o serie de analize interne. Reducerile de taxe, prorogarea unor termene de depunere a raportărilor către Autoritate, depunerea raportărilor și corespondenței doar în format electronic au fost doar o parte dintre soluțiile pe care ASF le-a implementat pe parcursul anului 2020.

Piețele financiare nebancare supravegheate de Autoritate, esențiale pentru buna funcționare a sistemului financiar din România, oferind surse alternative de finanțare, economisire și protecție împotriva unei largi varietăți de riscuri, au dovedit reziliență în fața șocurilor induse de criza sanitară actuală, la nivelul agregat al celor trei sectoare supravegheate, fiind în continuare respectate cerințele de prudențialitate.

Piața de capital din România a înregistrat, în general, o dinamică pozitivă începând din a doua parte a anului 2020, după episoadele de volatilitate ridicată din prima jumătate a anului, tendință manifestată și în cazul piețelor de capital din regiune. Deși apariția vaccinului, urmată de implementarea unor campanii extinse de vaccinare au condus la reducerea tensiunilor pe piețele financiare nebancare, asistăm în continuare la posibilitatea creșterii riscului sistemic,

Articol complet aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *