Or banul occidental… or dinarul oriental!

Dle Orban, trebuie sa ne hotaram ce vrem: ori o politica moderna, occidentala, performanta si vizionara, ori o abordare orientala, tribala, in care seicul ordona dupa bunul plac viata sau moarte.

Citeste toate textele scrise de Octavian Serban pentru Ziare.com

Si in materie de fonduri nerambursabile, Guvernul trebuie sa hotarasca directia de actiune pentru perioada de programare 2021-2027: ori mergem pe niste programe de finantare cu definitiv uitatul spill over efect (angrenare) orientate spre marile nevoi (infrastructura, competitivitate, resurse umane, dezvoltare a regiunilor, etc), ori ne lasam la mana baronilor locali si cedam in fata parteneriatelor public-private finantate de prin Orient?

Jocul asta de-a ordonantele de urgenta este pentru fraieri, ceva de genul oile noastre sunt mai turcane sau ciobanasul nostru mai gorghiu, iar oile lor sunt mai olgute si ciobanasul mai valcov.

Dle Orban, nu ne luati de fraieri, nu pentru asta am luptat in ultimii 3 ani (peste alti vreo 27 anteriori), zi de zi, cu clicile pesediste, nu pentru asta am lasat sacoul in cuier si am imbracat tricoul rezistentei in Piata Victoriei!

La nivel de perceptie publica, prin sinistrul generat de noaptea ordonantelor, ati aruncat in aer toata truda celor care fac opozitie cu adevarat, multi si tacuti, care nu inghit sloganuri politicianiste, nici dintr-o parte, nici din alta, si pe care voi politicienii credeti ca-i puteti imbrobodi dupa bunul plac.

V-ati imbatat cu o efemera estimare a preferintei de vot egala cu ametitorul scor luat de PSD la alegerile trecute, dar daca repetati sondajul acum, sa nu va mirati ca cel putin 10% au zburat cat ai pocni din degete, intr-o saptamana.

Nu intelegem ce se doreste cu sanatatea, cu mediul, transporturile, munca si internele, in schimb, vedem in fruntea acestor portofolii niste zombi schimonositi de neputinta adaptarii la problemele reale, dar extrem de eficienti la transmis fiori politici discretionari in viata cotidiana.

Ceea ce intelegm foarte clar este bulgarele de jar pe care il preia Guvernul de la fonduri europene. Au aparut in noaptea fatidica 5 ordonante referitoare la aspecte extrem de importante in asezarea absorbtiei finantarilor nerambursabile pe urmatorii 10 ani. Nimeni nu a stiut de ele, nici macar structurile interne ale ministerului, ce sa mai spun de analiza, fundamentari, avizari.

Practic, toate cele 5 ordonante au venit, cum spun studentii mei, servite… adica au fost scoase de faptas (detinatorul portofoliului de la Fonduri) din servieta. Intentia sau textul macar nu au fost publicate nici pe site-ul Guvernului, nici pe cel al

Articol complet aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *