Nici fondurile europene nu mai sunt ce au fost

Dupa Brexit, Uniunea Europeana nu mai este ce a fost. Nu trebuie realizata o analiza docta si elitista pentru a intelege ca Brexit-ul reprezinta un esec al unuia dintre cele mai eficiente si longevive proiecte politice europene, acela al crearii unei piete economice si monetare unice in scopul mentinerii pacii, a cresterii economice si a asigurarii bunastarii celei mai mari parti a populatiei europene.

Citeste toate textele scrise de Mircea Cosea pentru Ziare.com

Chiar daca Marea Britanie isi pastrase in unele privinte caracterul “insular”, pe toata perioada integrarii sale, ea a reprezentat intotdeauna un extrem de important pilon de sustinere al Uniunii Europene.

Iesirea ei din angrenajul comunitar nu poate sa nu determine la nivelul Uniunii unele schimbari majore de strategie si de orientare a politicilor europene.

Una dintre aceste schimbari o identific a fi in domeniul acordarii si accesarii fondurile europene. Doresc sa atrag atentia asupra faptului ca aceste schimbari pot afecta puternic Romania, ceea ce ne-ar obliga sa luam urgent masuri pentru a preintampina si atenua efecte nedorite.

Este logic ca plecarea unui contributor important duce automat la reducerea potentialului total de finantare a fondurilor, dar nu aceasta problema o consider de prima importanta deoarece, la nivelul individual al membrilor, cuantumul fondurilor poate ramane constant, chiar daca pe ansamblu el se micsoreaza.

Consider insa a fi importanta schimbarea de “optica” in repartizarea si accesarea fondurilor. Aceasta noua optica are doua caracteristici, una de conditionalitate, alta de oportunitate.

Din punctul meu de vedere, in ambele cazuri Romania are mari sanse de a fi in dezavantaj.

Iata argumentele:

Conditionalitatea introdusa recent este aceea a necesitatii prezentarii de catre solicitantul fondurilor a existentei si functionarii statului de drept. Probabil abordand o pozitie considerata politically correct, presedintele Klaus Iohannis a declarat pe 7 februarie, la Bruxelles, ca Romania este de acord sa fie legata acordarea fondurilor UE de respectarea statului de drept:

Deci noi suntem de acord sa se lege acordarea fondurilor de respectarea statului de drept, insa specialistii mai au foarte mult de lucru pana cand elaboreaza criterii foarte concrete, care se pot aplica. Insa noi suntem de acord, noi sprijinim aceasta initiativa si, daca se ajunge la o procedura clara, noi suntem OK cu ea“.

Presedintele are dreptate cand afirma ca problema statului de drept este departe de a fi solutionata in teorie, dar, din pacate, in cazul nostru, ea poate avea oricand o solutionare practica, deoarece Romania este inca evaluata prin concluziile Mecanismului de Control si Verificare, care pleaca de

Articol complet aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *