Ce părere au specialiștii Uniunii Europene despre finanțarea proiectelor de eficiență energetică?

Specialiștii Uniunii Europene au ajuns la concluzia că finanțarea proiectelor de eficiență energetică, pentru statele membre este fără rezultate. Mai mult de două treimi din banii alocați au fost cheltuiți aproape degeaba în Germania, Polonia, Cehia, Italia și Bulgaria.

În momentul de faţă, principalul instrument juridic al UE în domeniul eficienței energetice este Directiva privind eficiența energetică. Aceasta impune statelor membre să pună în aplicare măsuri pentru a atinge obiectivele naționale în materie de eficiență energetică, care, la rândul lor, vor contribui la realizarea obiectivelor UE.

În planurile lor naționale de acțiune pentru eficiență energetică, statele membre au stabilit măsuri pentru creșterea eficienței în aprovizionare cu energie și în transportul și distribuția energiei, precum și măsuri aplicabile utilizatorilor finali.

Eficiența energetică este o componentă importantă a ambiției Uniunii Europene de a deveni neutră din punctul de vedere al emisiilor de dioxid de carbon până în 2050. Sunt însă necesare eforturi semnificative, iar companiile joacă aici un rol important.

În consecință, pe lângă măsurile luate de statele membre, UE a consacrat sume importante de finanțare pentru a sprijini îmbunătățirea eficienței energetice în întreprinderi în perioada 2014‑2020.

Însă, auditorii Comisiei Europene observă că nivelul planificat al sprijinului acordat, în cadrul politicii de coeziune a UE a scăzut în ultimii ani, de la un pachet financiar global stabilit, în 2016, la 3,2 miliarde de euro până la 2,4 miliarde de euro în 2020.

În plus, majoritatea cheltuielilor s-au concentrat în doar câteva state membre. Concret, proporția de aproximativ două treimi

Articol complet pe Financiarul - Fonduri Europene

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *