O monedă care poarte numele de „polul lui Carol I”, ar valora între 100.000 și 250.000 de euro

O monedă care datează din timpul domniei lui Carol I te poate îmbogăți peste noapte. Cu toate acestea, șansele de a intra în posesia acesteia sunt destul de mici, având în vedere raritatea ei.

Concret este vorba despre moneda din timpul domniei lui Carol I și a fost bătută în primii săi ani de la venirea în țară. Aceasta a ajuns să poarte numele de „polul lui Carol I”.

La vremea respectivă Principatele Române nu avea dreptul de a bate o monedă, ele fiind sub suveranitatea Imperiului Otoman. Aceasta a reprezentat prima emisiune monetară a statului român în anul 1868.

Turcii au topit majoritatea acestor monede

Din datele specialiștilor de la Academia Română, reiese că au fost bătute doar 200 astfel de monede și majoritatea lor au fost confiscate de Imperiul Otoman.

În plus, turcii au topit majoritatea acestor monede, fiind văzute ca un semn de contestare a autorității Porții. Iar numărul exact al monedelor rămase intacte nu este în prezent cunoscut.

În prezent, având în vedere raritatea și semnificația lor, monedele ar valora între 100.000 și 250.000 de euro, conform mai multor estimări din piață. Cu toate acestea, în cadrul unei licitații din anul 2010, o astfel de monedă a fost vândută cu 32.500 de dolari, scrie infofinanciar.ro.

În explicaţiile sale, „Apariția sa într-o perioadă în care statutul politic de subordonare față de Imperiul Otoman nu permitea baterea unei monede de aur a constituit o surpriză și în același timp un gest abil și temerar al Regelui Carol I

Articol complet pe Financiarul - Bani - Finante

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *