Prețurile la alimente la nivel mondial au crescut pentru a zecea lună consecutivă în martie, atingând cel mai înalt nivel din iunie 2014, conduse de salturi în uleiuri vegetale, indici de carne și lactate, a declarat joi agenția alimentară a Organizației Națiunilor Unite.
Indicele prețurilor alimentelor al Organizației pentru Alimentație și Agricultură, care măsoară modificările lunare pentru un coș de cereale, semințe oleaginoase, produse lactate, carne și zahăr, a avut în medie 118,5 puncte luna trecută față de 116,1 ușor revizuit în februarie.
Cifra din februarie a fost dată anterior cu 116.0.
FAO, cu sediul la Roma, a mai spus într-o declarație că recoltele mondiale de cereale au rămas în curs de a atinge un record anual în 2020, adăugând că indicațiile timpurii indică o creștere suplimentară a producției în acest an.
Indicele prețurilor cerealelor FAO a scăzut cu 1,7% lunar față de luna martie, încheind astfel opt luni de câștiguri consecutive, dar cu 26,5% mai mare decât în aceeași perioadă a lunii trecute.
Printre cerealele majore, prețurile la exportul grâului au scăzut cel mai mult, scăzând cu 2,4% în luna respectivă, reflectând aprovizionarea bună și încurajând perspectivele de producție pentru culturile din 2021, a spus FAO.
Indicele FAO al prețului uleiurilor vegetale a crescut cu 8,0%, pentru a atinge cel mai înalt nivel din iunie 2011, crescut de prețurile mai mari pentru uleiurile de palmier, soia, rapiță și floarea-soarelui.
Prețurile la lactate au crescut pentru a zecea lună consecutivă, înregistrând o creștere de 3,9%. FAO a declarat
Articol complet aici