Fondurile de pensii private aveau la finele lunii martie active totale de 83,34 miliarde lei, cu 33% mai mult faţă de T1 2020.

În luna martie din acest an, fondurile de pensii private (Pilon II şi Pilon III) cumulau 83,34 miliarde lei în active totale, cu 33% mai mult comparativ cu anul anterior, în condiţiile în care această piaţă a fost puţin afectată de pandemie, perioadele de volatilitate fiind limitate, arată un raport al Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF).

Ca pondere în PIB, activele totale ale sistemului de pensii private reprezintă 7,9%.

În prezent, ponderea investiţiilor în instrumente cu venit fix reprezenta, la sfârşitul primului trimestru al anului, 71% din totalul portofoliului investiţional al fondurilor de pensii private, în timp ce 24% au investiţii în acţiuni.

Totalul celor şapte fonduri active pe segmentul de pensii administrate privat – Pilonul II (ianuarie-martie 2021) au active totale de 80,24 miliarde lei, în creştere cu 33%, şi un număr de 7,68 milioane participanţi, în uşoară creştere, cu 2%, faţă de primul trimestru al anului trecut.

Astfel, primele trei fonduri de pensii administrate privat în funcţie de numărul de participanţi sunt NN (27%), AZT Viitorul Tău (21%) şi Metropolitan Life (14%), care cumulează 62% din numărul total de persoane înrolate în sistem.

Contribuţia medie a participanţilor este de 197 lei, iar contribuţiile virate în sistemul de pensii administrate privat se ridică a 2,42 miliarde lei, cu 6% mai mari decât în perioada similară a anului trecut.

Însă, contribuţia lunară medie variază puternic în funcţie de judeţ, cele mai mari valori fiind înregistrate în Bucureşti (274 lei/participant), Cluj (257 lei/participant), Iaşi (234 lei/participant) şi Timiş (228

Articol complet aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *