Washingtonul avertizeaza Beijingul asupra operatiunilor agresive fata de Taiwan. Statele Unite au trimis un portavion in Marea Chinei de Sud

Statele Unite au avertizat miercuri China impotriva manevrelor considerate din ce in ce mai agresive de Filipine si Taiwan, reamintind Beijingului obligatiile care leaga Washingtonul de partenerii sai asiatici, noteaza AFP.

“Un atac armat impotriva fortelor militare, navelor sau avioanelor filipineze din Pacific, inclusiv in Marea Chinei de Sud, va declansa obligatiile noastre in termenii tratatului de aparare reciproca dintre SUA si Filipine”, a afirmat in fata reprezentantilor presei purtatorul de cuvant al Departamentului de Stat, Ned Price.

“Impartasim ingrijorarile aliatilor nostri filipinezi cu privire la informatiile despre o adunare continua a fortelor maritime ale RPC (Republica Populara Chineza) in apropierea recifului Whitsun”, a declarat Ned Price.

Circa 220 de vase chineze au fost detectate de garda de coasta filipineza la 7 martie in apropierea acestui recif disputat, situat la aproximativ 320 de kilometri vest de insula filipineza Palawan, dar de atunci majoritatea s-au raspandit in arhipelagul Spratley.

China, care revendica aproape toata Marea Chinei de Sud, bogata in resurse, refuza de mai multe saptamani sa isi retraga navele, despre care Manila afirma ca au patruns ilegal in zona sa economica exclusiva.

Au aparut tensiuni si cu Taiwanul, despre care Beijingul sustine ca apartine Chinei. Insula a raportat ca inca 15 avioane chineze au trecut prin zona sa aeriana de aparare.

Ned Price a exprimat “ingrijorarea” diplomatiei americane cu privire la aceste manevre: “Statele Unite isi mentin capacitatea de a rezista oricarei forte sau oricarei alte forme de constrangere care ar pune in pericol securitatea sau sistemul social sau economia poporului din Taiwan”.

Purtatorul de cuvant al Departamentului de Stat s-a referit in acesti termeni la o lege americana care defineste relatiile cu Taiwanul, “Taiwan Relations Act”, obligand Washingtonul sa ofere insulei mijloacele de aparare impotriva Beijingului.

Presedintele american, Joe Biden, a promis ca va apara ferm aliatii SUA si, rareori in comun cu predecesorul sau Donald Trump, s-a aratat favorabil respingerii energice a veleitatilor chineze.

Grupul portavionului USS Theodore Roosevelt se afla in Marea Chinei de Sud

Grupul aeronaval condus de portavionul USS Theodore Roosevelt (TRCSG) a intrat in Marea Chinei de Sud la 4 aprilie pentru a desfasura operatiuni de rutina, a comunicat marti marina militara americana, transmite Reuters.

Este pentru a doua oara cand acest grup naval intra in Marea Chinei de Sud in cadrul desfasurarii pe 2021 in zona de operatiuni a Flotei a 7-a americane, precizeaza U.S. Navy.

La 25 ianuarie, aceasta anunta ca grupul aeronaval condus de portavionul USS Theodore Roosevelt a intrat in Marea Chinei de Sud, cu obiectivul declarat de a promova libertatea de navigatie, intr-un moment in care Taiwanul semnala incursiuni ale unor avioane ale fortelor aeriene chineze in partea de sud-vest a zonei sale de identificare aeriana, ceea ce a provocat ingrijorarea Washingtonului.

Exercitiile americane de rutina constituie ‘o demonstratie de forta ce nu favorizeaza pacea si stabilitatea in regiune’, a

Articol complet aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *