Von der Leyen isi dezvaluie, in discursul despre starea Uniunii Europene, planul de bataie in vederea relansarii economice si luptei impotriva modificarilor climatice

Presedinta Comisiei Europene (CE), germana Ursula von der Leyen, si-a dezvaluit miercuri planul de bataie, in primul sau discurs despre starea Uniunii Europene – o Europa mai rezistenta in fata amenintarilor sanitare, fata de modificarile climatice si criza economica, relateaza AFP.

In fata eurodeputatilor, prima femeie care conduce Executivul de la Bruxelles si care a facut din Green Deal un pilon al mandatului sau, a anuntat ca intentioneaza sa revizuiasca in crestere obiectivul UE din 2030 privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera – in prezent de -40% fatade nivelul din 1990 – la -55%.

Aceasta crestere – care va avea importante consecinte pentru sectoarele enegiei, transporturilor si agriculturii – “este prea importanta pentru unii si insuficienta pentru altii”, a recunoscut Ursula von der Leyen.
Insa “economia noastra si industria noastra pot face fata”, a dat ea asigurari in acest discurs, un ritual al vietii Bruxellesului.

OBLIGATIUNI VERZI

Obiectivul se inscrie in proiectul mai vast de transformare a Europei in primul continent neutru in carbon in 2050, adica in masura sa asigure un echilibru intre emisiile de gaze cu efect de sera si absorbtia lor.

In acest spirit, planul relansarii europene, in valoare de 750 de miliarde de dolari, asupra caruia statele membre UE s-au inteles in iulie, pentru a iesi din criza cauzata de pandemia covid-19, urmeaza sa fie finantat in proportie de 30% prin obligatiuni verzi.

“Facem opera de pionierat prin elaborarea unei norme UE solide in domeniul obligatiunilor verzi”, a subliniat germana.

Impotriva covid-19, care a provocat raspunsuri nationale dispersate si a pus la incercare solidaritatea europeana, ea a indemnat la o “Uniune Europeana a Sanatatii” – un sector care tine de competentele fiecarui stat.

We need to build a stronger European Health Union.
To strengthen our crisis preparedness and management of cross-border health threats.
And it is clearer than ever that we must discuss the question of health competences. #SOTEU pic.twitter.com/EqvcJCZM73

– Ursula von der Leyen – Follow #SOTEU (@vonderleyen) September 16, 2020

“Vom crea o agentie de cercetare si dezvoltare biomedicale avansate la nivel european, asa cum exista in Statele Unite”, a anuntat ea.

Iar impotriva ferocei concurente mondiale in cautarea unui vaccin impotriva SARS-CoV-2, ea avertizeaza ca “nationalismul vaccinal pune vieti in pericol”.

“Trebuie sa veghem ca cetatenii europeni si ai lumii intregi sa aiba acces (…). Niciunul dintre noi nu va fi in siguranta atat timp cat nu vom fi toti in siguranta”, a continuat ea.

Pe frontul Brexitului, in contextul in care relatiile cu Londra se invenineaza, presedinta CE a avertizat ca acordul care a pecetluit plecarea Regatului Unit din UE, semnat in ianuarie, nu poate fi modificat in mod unilateral.

We need to build a stronger European Health Union.
To strengthen our crisis preparedness and management of cross-border health threats.
And it is clearer than ever that we must discuss the question of health competences. #SOTEU pic.twitter.com/EqvcJCZM73

– Ursula von der Leyen – Follow

Articol complet aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *