UE sanctioneaza autorii rusi si chinezi ai unor atacuri cibernetice, inclusiv serviciul militar rus de informatii GRU si o companie nord-coreeana, vinovati sau implicati in WannaCry, NotPetya si Operation Cloud Hopper

Uniunea Europeana a sanctionat – pentru prima oara – sase persoane si trei entitati responsabile sau implicate in mai multe atacuri cibernetice organizate din Rusia si China – si anume serviciul militar rus de informatii GRU, o intreprindere chineza, o societate nord-coreeana cu legaturi cu un grup de hackeri, patru cetateni rusi si doi cetateni chinezi, relateaza AFP.

“Consiliul (European) a hotarat sa impuna masuri restrictive unui numar de sase persoane si trei entitati responsabile de diverse atacuri cibernetice sau care au participat la acestea. Este vorba despre tentativa de atac cibernetic asupra OIAC (Organizatia pentru Interzicerea Armamentului Chimic) si cele cunoscute sub numele de <<WannaCry>>, <<NotPetya>> si <<Operation Cloud Hopper>>”, a anuntat joi, intr-un comunicat, seful diplomatiei europene Josep Borrell.

Sanctiunile vizeaza sediul GRU, o societate nord-coreeana cu legaturi cu un grup de hackeri, patru cetateni rusi si doi chinezi, se arata in decizie, publicata in Jurnalul Oficial al UE.

Este pentru prima oara cand UE foloseste “arma” sanctiunilor impotriva atacurilor cibernetice.

Aceste sanctiuni prevad interzicerea intrarii pe teritoriul UE si blocarea activelor.

De asemenea, persoanelor si entitatilor din UE li se interzice sa puna fonduri la dispozitia persoanelor sau entitatilor inscrise pe lista.

“Aceste masuri intervin in baza vointei UE si statelor membre de a proteja integritatea, securitatea, bunastarea si prosperitatea societatilor noastre libere si democratice si ordinea fondata pe reguli si buna functionare a organizatiilor internationale”, precizeaza Borrell.

“Comportamente rauvoitoare in spatiul cibernetic sunt inacceptabile, pentru ca ele aduc atingere atat securitatii si stabilitatii internationale, cat si avantajelor oferite de Internet si folosirea tehnologiilor informatiei si comunicarii (TIC)”, denunta Inaltul Reprezentant UE pentru Politica Externa si Securitate.

PIERDERI ECONOMICE IMPORTANTE

Cei patru cetateni rusi sanctionati au fost acuzati de incercarea de a pirata sistemul informatic al sediului OIAC, la Haga, in aprilie 2016. Ei au fost identificati si expulzati.

Serviciul militar rus de informatii GRU a fost acuzat atunci de coordonarrea operatiunii.

Sanctiunile vizeaza Departamentul de Tehnologii Speciale din cadrul GRU. Acesta este acuzat de UE si de atacuri informatice asupra retelei electrice din Ucraina in 2015 si 2016.

Cei doi cetateni chinezi sunt implicati in “Operation Cloud Hopper”, care a tintit in 2010 sisteme informatice ale intreprinderilor multinationale de pe sase continente, inclsiv intreprinderi cu sediul in UE, si care le-a permis sa obtina un acces neautorizat la date sensibile despre planul comercial, cauzand astfel importante pierderi economice, precizeaza UE.

Societatea chineza Huaying Haitai este acuzata de sustinerea financiara a acestora.

Atacurile “Wanna Cry” si “NotPetya” au fost fost comise in 2017 prin programe de tip malware. Este vorba despre operatiuni de piratare in scopul obtinerii unor rascumparari.

Ambasada Chinei la UE a subliniat intr-un comunicat ca Beijingul este “un aparator infocat al securitatii informatice” si ca China este una dintre principalele victime din lume ale atacurilor cibernetice

Societatea nord-coreeana Chosun Expo esteacuzata de asigurarea “unei sustineri financiare, tehnice sau materiale” a acestor atacuri si de legaturi cu “Lazarus Group” – un

Articol complet aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *