Serviciul de Securitate al Ucrainei atrage atentia lumii: “Rusia are 100.000 de trupe langa granita noastra si armament letal”

Situatia ramane tensionata la granita dintre Ucraina si Rusia, iar Seful Serviciului de Securitate de la Kiev anunta ca 100.000 de soldati ai Moscovei sunt comasati langa granita tarii sale si in regiunea Crimeea, anexata.

Desi Rusia comunicase, in urma cu aproape doua saptamani, ca isi retrage o parte importanta din fortele sale armate in cazarmi, pana pe data de 1 mai 2021, se pare ca numai un contingent nesemnificativ a facut acest lucru, potrivit Reuters.

Si Secretarul de Stat al Statelor Unite, Antony Blinken, care s-a aflat in vizita in Ucraina, saptamana trecuta, a spus ca un numar semnificatriv de trupe rusesti, sunt inca acolo.

Declaratia privind ramanerea in apropierea frontierei tarii cu Rusia a “100.000 de militari” a fost facuta de Ivan Bakanov, seful Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU). El a afirmat ca Rusia are comasate “tancuri, avioane de razboi, nave, grupuri tactice si sisteme de rachete si artilerie”, conform Ukrinform.

Bakanov a subliniat faptul ca Moscova a folosit Ucraina ca un teren de testare “pentru punerea in aplicare a catorva dintre planurile sale incredibile. Rusia a retras doar o parte a armatei, amenintarea nu a trecut”.

Seful SBU considera ca situatia s-a stabilizat intr-o oarecare masura, insa el a mentionat ca “65% din granita uceaineana este vulnerabila, iar restul de 35%, in directia vest, necesita o atentie deosebita”.

“La urma urmei, Rusia intretine si foloseste activ miscarile nationaliste pentru a influenta situatia din Ucraina”. Exemplul Ungariei dovedeste clar acest lucru”, a adaugat Bakanov.

Articol complet aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *