Regele Philippe isi exprima regretele fata de trecutul colonial al Belgiei in Republica Democratica Congo pentru prima data in istorie

Regele Philippe si-a exprimat marti – pentru prima oara in istoria Belgiei – “cele mai profunde regrete pentru ranile” provocate in timpul perioadei coloniale belgiene in Republica Democratica Congo (RDC), cu ocazia marcarii a 60 de ani de la independenta tarii, relateaza AFP.

Intr-o scrisoare adresata presedintelui RDC, Felix Tshisekedi, cu ocazia sarbatorii independentei acestei tari, regele Philippe afirma ca “tin sa-mi exprim cele mai profunde regrete pentru ranile trecutului, a caror durere este reaprinsa azi de discrimnari inca prezente in societatile noastre”.

“In epoca statului independent Congo (pe cand teritoriul african era proprietatea fostului rege Leopold al II-lea), acte de violenta si de cruzime au fost comise, care inca apasa asupra memoriei noastre colective”, da asigurari Philippe, care domneste din 2013.

“Perioada coloniala care a urmat (celei a Congo belgian din 1908 in 1960) a cauzat de asemenea suferinte si umiliri”, adauga el.

Regele Philippe isi afirma angajamentul de a “lupta impotriva tuturor formelor de rasism”.

“Incurajez reflectia lansata de catre Parlamentul nostru, pentru ca memoria noastra sa fie definitiv pacificata”, afirma suveranul.

In Belgia, moartea afroamericanului George Floyd, asfixiat la sfarsitul lui mai de catre un polisist alb la Minneapolis, a reaprins dezbaterea cu privire la violente din perioada coloniala in Congo si rolul foarte controversat al defunctului rege Leopold al II-lea, acuzat de catre unii activisti impotriva rassmului de faptul ca a ucis milioane de congolezi.

O statuie a lui Leopold al II-lea – care a transformat actuala RDC in propritatea sa privata si a implementat un regim bazat pe exploatarea cauciucului prin munca fortata – a fost data jos de pe soclu la 9 iunie, la Antwerpen, in regiunea flamanda si a fost depozitata la un muzeu local.

Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Articol complet aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *