Presedinta Comisiei Europene, in primul sau discurs privind starea Uniunii: “Oamenii din Belarus nu sunt piesele de pe tabla de sah a altcuiva”

Presedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat miercuri, in Parlamentul European de la Bruxelles, ca pandemia de coronavirus si incertitudinea pe care aceasta o aduce nu s-au terminat si ca europenii “sufera in continuare” si traiesc “o perioada de anxietate puternica”.

“Prioritatea noastra este sa trecem impreuna prin aceasta proba”, a spus Ursula von der Leyen in primul sau discurs despre starea Uniunii, sustinut in plenul PE.

Ziare.com a transmis in regim livetext principalele declaratii.

– Oamenii din Europa sufera in continuare, este o perioada de anxietatea puternica pentru oamenii care sunt ingrjijorati pentru viitorul locurilor de munca. Redresarea abia a inceput. Prima prioritate este sa trecem impreuna prin aceasta proba.

– In primul rand, Europa trebuie sa continue sa protejeze vieti. Trebuie sa continuam sa luptam impotriva acestei pandemii prin unitate. In ultimele sale luni forta noastra de munca a facut miracole. Europa a facut impreuna mai multe ca oricand.

– Trebuie sa facem ca Programul European pentru Sanatate sa devina realitate. Am propus cresterea fondurile. Trebuie sa invatam lectiile globale. Alaturi de prim-ministrul Giuseppe Conte si presedintia italiana a G20 voi invoca un summit global pe sanatate in Italia anul viitor.

– Am jurat sa creez un instrument pentru a proteja afacerile de socurile externe. Europa a reusit sa previna somajul in masa pentru ca 14 milioane de oameni au apelat la schemele de lucru cu jumatate de norma.

– Europa a asigurat stabilitatea de care economiile noastre au nevoie. Am autorizat peste 3 milarde de euro pentru a sustine industriile si economia.

– Obiectivul pietei unice este de a oferi oportunitatea tuturor de a vinde in toata Europa si industriilor sa genereze competitivitate. Trebuie sa distrugem barierele pietei unice. Vom propune o noua strategie pentru zona Schengen.

– Temperaturile au continuat sa creasca periculos de mult. In aceasta perioada am tanjit dupa spatii verzi, aer curat si bunastare fizica. Pactul Verde European (European Green Deal) este planul nostru pentru a deveni primul continent neutru din punct de vedere climatic in 2050. Trebuie sa ne miscam mai repede. Trebuie sa ne uitam in profunzime la fiecare sector pentru a vedea cum putem face trecerea intr-un mod responsabil. Uniunea Europeana isi propune sa creasca reducerea emisiilor la cel putin 55% pana in anul 2030.

– Vreau sa spun acest lucru tare si raspicat: Uniunea Europeana este alaturi de oamenii din Belarus. Oamenii din Belarus nu sunt piesele de pe tabla de sah a altcuiva.

– Otravirea lui Alexei Navalni cu un agent chimic nu este o situatie unica. Acest model nu se schimba si nicio conducta nu va schimba asta (n.r. referindu-se la conducta de gaz Nord Stream 2).

– Von der Leyen atrage atentia asupra Beijingul in ceea ce priveste drepturile omului: “Trebuie sa scoatem la iveala abuzurile drepturilor omului oriunde s-ar produce, fie in Hong Kong, fie asupra uigurilor”, transmite Politico.

– China este un partener de negocieri,

Articol complet aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *