New York: Muzeul de Istorie Naturala renunta la statuia lui Theodore Roosevelt, cel de-al 26-lea presedinte al SUA

Muzeul de Istorie Naturala din New York va demonta de la intrarea principala statuia lui Theodore Roosevelt, cel de-al 26-lea presedinte al Statelor Unite, informeaza dpa.

Oficialii municipali newyorkezi au decis sa dea curs cererii muzeului referitor la monumentul care il reprezinta pe Roosevelt calare, insotit pe jos de un indian si un razboinic african. Institutia de cultura a considerat ca statuia trebuie indepartata deoarece ‘prezinta explicit negrii si indigenii ca subjugati si inferiori rasial’, a aratat duminica primarul Bill de Blasio.

In schimb, Sala Biodiversitatii din cladire va fi redenumita dupa presedinte, a carui familie se numara printre fondatorii muzeului; un stra-stranepot al lui Roosevelt este in prezent membru in consiliul de administratie.

Subiectul statuii a fost discutat de cativa ani. In 2017 si 2018, o comisie a studiat, fara a ajunge la vreo concluzie, posibilitatea eliminarii monumentului comandat in 1925, la sase ani dupa moartea lui Roosevelt, si instalat in 1940. Statuia si zona din apropierea intrarii in Parcul Central din New York sunt considerate memorialul oficial al metropolei pentru fostul presedinte.

Nu se stie care va fi soarta statuii dupa ce va fi indepartata. Anul trecut, muzeul a deschis o expozitie intitulata Abordarea Statuii, legata de istoria acesteia si sentimentele oamenilor fata de ea. ‘Suntem mandri de aceasta actiune, care a contribuit la intelegerea de catre noi si de catre public a statuii si a istoriei sale si a promovat dialogul despre probleme importante legate de rasa si reprezentarea culturala’, a aratat institutia intr-un comunicat difuzat duminica, adaugand ca ‘in momentul de fata, este foarte clar ca aceasta abordare nu este suficienta (…) Credem ca statuia nu mai trebuie sa ramana si am cerut sa fie indepartata’.

Muzeul American de Istorie Naturala din New York s-a confruntat multa vreme cu probleme rasiale privind expozitiile gazduite si trecutul sau. Unul din primii oameni de stiinta care au lucrat acolo, paleontologul si geologul Henry Fairfield Osborn, presedinte al institutiei timp de 25 de ani, considera valabile teoriile eugenice. In anii 1960, activistii pentru drepturile civile au atacat expozitiile care reflectau aceste convingeri, iar muzeul a inlocuit Sala Varstei Omului, deschisa de Osborn in jurul anului 1920, cu o noua zona de expunere numita Sala Biologiei Omului.

Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Articol complet aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *